Waarom het geen zin heeft om als amateursporter altijd tot het uiterste te gaan
We moeten meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 11: met deze ademtechniek verbeter je je sportprestaties.
Veel mensen ‘overademen’. ,,Mensen ademen dieper of sneller dan nodig”, zegt Koen de Jong, oprichter van Sportrusten, een organisatie die je, volgens de eigen website, helpt te ontdekken welke ademhalingsoefeningen voor jou werken en hoe je slim kunt hardlopen en eten om topfit te worden. ,,Een van de oorzaken van te snel ademen, is een overactief brein.” Dat komt omdat we de hele dag ‘aanstaan’. Dat leidt niet alleen tot stress; 1,3 miljoen werknemers heeft burn-outklachten. De kosten voor ziekteverzuim ten gevolge van stress lopen op tot ruim 3 miljard euro.
Beter herstel
,,Als je aanstaat, gaat je ademhaling daarin mee”, legt De Jong uit, die meerdere boeken over sport en ademen schreef. ,,Sporten kan zorgen voor een betere balans. Als je ademhaling overeenkomt met wat je lichaam daadwerkelijk doet, dan voel je niet alleen de inspanning, maar ook ontspanning.” Maar nog beter is je ademhaling voor en na het sporten met je lichaam in balans te brengen. ,,Een ademoefening om na het sporten te ontspannen, verbetert de kwaliteit van je herstel.”
Ademen helpt je prestaties verbeteren, maar ook om tot rust te komen
Veel sporters willen knallen, ziet ook sportcoach en gedragswetenschapper Johnny Buivenga. ,,Je kunt maar zo veel trainen als je kunt herstellen.” Aan dat herstel wordt te weinig aandacht besteed. ,,Topsporters trainen veel, maar nemen ook veel rust. Wat als je als amateursporter gaat knallen, maar je hebt ook nog een drukke baan en een gezinsleven? Dan komt je rust in het geding. Daarom heeft het geen zin om altijd tot het uiterste te gaan. En ademen helpt je prestaties te verbeteren, maar ook om tot rust te komen.”
Ademgadgets kunnen helpen
Een goede oefening is het uitademen te verlengen. ,,Bijvoorbeeld vier tellen in, zes uit, twee vasthouden”, zegt De Jong. ,,Of twee in, vier uit en twee wachten.” Voor wie dat lastig vindt, is er tegenwoordig een ademgadget: Moonbird. Het ziet eruit als een soort computermuis en kan worden gekoppeld aan een app. De Moonbird zet uit zo lang je moet inademen en trekt samen als je moet uitademen. Het dwingt gebruikers om langzamer te ademen en dat zorgt voor een lager stressniveau, zegt bedenker Stefanie Broes, gepromoveerd in farmaceutische wetenschappen.
Het kan nog zo goed werken, zegt De Jong. ,,Maar wat ik er tegen heb is dat je voor een optimale ervaring je telefoon erbij moet pakken. Terwijl we juist door die telefoon aanstaan. Ik ken bijna niemand die in staat is om zijn telefoon alleen voor Moonbird te pakken. Het gevaar is dat je daarna toch WhatsAppberichten gaat lezen. En zo sta je in no time weer aan. Je kunt beter een boek gaan lezen, dan haal je meer ontspanning uit je oefening.”
Heb aandacht voor hoe je ademt
Bovendien is het aantal tellen volgens De Jong niet heel belangrijk. ,,Zo lang je maar aandacht hebt voor: hoe adem ik?” Onhandiger is het volgens De Jong dat het zo saai is. ,,Daardoor voel je je snel een beetje lullig.” Het is even wennen, erkent ook sportcoach Buivenga. ,,De prijs die je pakt is voor de lange termijn. Het kan helpen om jezelf te dwingen door met jezelf of iemand anders af te spreken dat je het gedurende twee weken een keer per dag probeert.”
Een effectieve methode om de koolzuurwaarde in je bloed te verhogen, is door je neus te ademen
Buivenga adviseert voor de dagelijkse ademoefening een vast moment te kiezen. En die het liefst te koppelen aan een handeling die je toch al doet, zoals tandenpoetsen. ,,Als je klaar bent met tandenpoetsen, is dat de trigger om je ademoefening te gaan doen. Dat is een makkelijke hack om een nieuwe gewoonte te creëren. Zo wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte.” En: maak het klein. ,,Begin liever met een keer per dag, dat is beter haalbaar dan meteen drie keer per dag.”
Pleister op je mond
Goed ademen ontspant niet alleen, het kan ook tijdens het sporten helpen. ,,Als sporter wil je meer koolzuur in je bloed”, zegt De Jong. ,,Een effectieve methode om de koolzuurwaarde te verhogen, is door je neus te ademen.” Dat nosebreathing best lastig is, merkte Buivenga ook. ,,Ik moest mijn lippen echt op elkaar persen.” De Jong: ,,Wat helpt is een pleister over je mond plakken.”
Maar, zo waarschuwt De Jong, de pleister is niet geschikt voor mensen met overgewicht. ,,Voor hen is het verlengen van uitademen een goed alternatief, zoals: twee tellen inademen, vier uitademen. Of drie in, vijf uit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Hoe het kan dat je spieren juist zonder vlees sneller zichtbaar worden
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 10: de waarheid achter superieure eiwitten en waarom je spieren zonder vlees juist sneller zichtbaar worden. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
met video
Dit weekend gaat de zomertijd in: welke mentale en fysieke gevolgen kan dat hebben?
Daar is de zomertijd weer. Zondag schakelen we over van winter- naar zomertijd, wat betekent dat we die nacht een uur minder lang kunnen slapen. Avondtypes en ouders van jonge kinderen huiveren bij het vooruitzicht. Hoe bereid je je het beste voor op deze overgang?
-
PREMIUM22
Elleke en Claudia zijn mantelzorgers voor hun moeder: ‘Ze zei: ik snap wel dat je man bij je is weggegaan’
Journalisten Elleke van Duin (56) en Claudia Straatmans (55) combineren hun baan en het runnen van hun gezin met de zorg voor hun moeders. Ze zoeken hun weg in de mantelzorgjungle en vinden troost bij elkaar op de lastige momenten. ‘Ik snap wel dat jouw man bij jou is weggegaan, zegt mijn moeder.’ -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Terwijl de ambulance wegrijdt sla ik het zoveelste aanbod voor een hapje en een drankje af
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een bijzonder huisbezoek aan mevrouw Gerrits. -
We moeten meer bewegen
Aan het trainen voor een sixpack? ‘Zo lang er vet overheen zit, zal het niet verschijnen’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 9: het sixpack van de 38-jarige Nick Schilder lonkt, maar dit is waarom je het niet zou moeten willen.