Volledig scherm
De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Castro tijdens een bijeenkomst over het zikavirus. © afp

Brazilië steriliseert muggen met gammastraling

Het Internationaal Atoomenergieagentschap gaat Brazilië helpen bij het bestrijden van het zikavirus. De VN-organisatie maakte maandagavond bekend dat zij betaalt voor het verschepen van een apparaat waarmee muggen kunnen worden gesteriliseerd.

Volledig scherm
Een pasgeboren baby met microcefalie.

Brazilië gaat miljoenen mannetjesmuggen kweken en bestralen zodat ze onvruchtbaar worden. De muggen worden vervolgens uitgezet, zodat ze paren met hun vrouwelijke soortgenoten zonder dat ze die kunnen bevruchten. Zo moet het virus dat vooral Midden- en Zuid-Amerika in z'n greep heeft, worden bestreden.

Het stralingsapparaat staat nu nog in Portugal en wordt naar Brazilië gehaald zodra de regering toestemming geeft. Naast gammastraling kijken onderzoekers ook naar genetisch gemanipuleerde muggen. Die gaan dood voordat ze zich voortplanten.

Misvorming
De Braziliaanse minister van volksgezondheid is ervan overtuigd dat het zikavirus microcefalie veroorzaakt bij ongeboren baby's. Dat is een aandoening waarbij het kind een te kleine schedel en hersenen heeft. Deskundigen zijn er echter nog niet helemaal zeker van dat het zikavirus zorgt voor de misvorming. Dat wordt nog onderzocht.

Vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus zijn de autoriteiten druk op zoek naar een oplossing voor het virus. Er is nog geen vaccin voor, waardoor het virus alleen bestreden kan worden door de muggenpopulatie te verminderen.