Volledig scherm
Gezondheidswerkers spuiten insectenafweermiddel in de buurt van de Sambadroom in Rio de Janeiro. © AP

Brazilië zet 220.000 militairen in tegen zika-mug

Brazilië gaat 220.000 militairen mobiliseren om de mug te bestrijden die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus. De ziekte kan ernstige misvormingen bij foetussen veroorzaken. De gezondheidsminister van Brazilië stelt dat het land de strijd tegen de mug aan het verliezen is. Gevreesd wordt voor het carnaval in Rio de Janeiro, dat op 5 februari begint.

Volledig scherm
De 2 maanden oude baby Ludmilla Dias is geboren met microcefalie, een te kleine schedel. Dat leidt tot aanhoudende ontwikkelingsproblemen. © Getty Images
Volledig scherm
© AFP

De 220.000 militairen gaan volgens minister Marcelo Castro van deur tot deur om de mug uit te roeien. Dit met het oog op de naderende carnavalsvieringen, zo stelt de lokale krant O Globo. Castro belooft tevens dat de overheid een insectenafweermiddel zal uitdelen aan naar schatting 400.000 zwangere vrouwen die een uitkering krijgen.

Castro geeft toe dat het land de strijd tegen de Aedes aegypti-mug aan het verliezen is. De mug verspreidt naast het zikavirus ook denguekoorts, gele koorts en het chikungunya-virus. ,,De mug is al drie decennia in het land en we verliezen de strijd", verklaarde Castro volgens Braziliaanse kranten. 

In de hoofdstad Brasilia vindt dinsdag crisisoverleg omtrent het zikavirus plaats. Een grote uitroeioperatie verjoeg de mug in de jaren 1950 uit het land, maar het dier kwam in de daaropvolgende decennia terug vanuit de buurlanden, zo stellen gezondheidsexperts. Dat resulteerde in opeenvolgende uitbraken van het denguevirus, dat vorig jaar flink huishield in Brazilië.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP

Te kleine schedel
De komst van het zikavirus baarde vorig jaar aanvankelijk weinig zorgen, aangezien de symptomen milder zijn dan die van dengue (knokkelkoorts). Maar het ontpopte zich wel tot een crisisituatie toen onderzoekers eind vorig jaar een verband legden met een enorme toename van het aantal gevallen van microcefalie, een afwijking bij de geboorte waarbij kinderen een te kleine schedel hebben. Dat leidt tot aanhoudende ontwikkelingsproblemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde gisteren dat het virus zich verder zal verspreiden naar het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili. De regeringen van El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen af zwanger te worden tot de crisis voorbij is. In de Verenigde Staten van Amerika worden vrouwen afgeraden naar Brazilië af te reizen. Volgens specialisten zal het virus zo goed als zeker ook Europa bereiken.