Volledig scherm
© ANP XTRA

'Burger krijgt regie over medisch dossier'

Vanaf volgend jaar kan iedereen die dit wil zijn medische gegevens zelf beheren via computer, tablet of mobiele telefoon. Burgers bepalen ook zelf welke gegevens in deze 'persoonlijke gezondheidsomgeving' worden opgenomen. Wel gebeurt dit in overleg met hun zorgverleners, zo meldt de Volkskrant.

Het systeem wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van patiëntenorganisaties, verzekeraars, zorgaanbieders en het Nationaal ict-instituut voor de zorg. Het ministerie van VWS geeft 3 miljoen subsidie aan het project, dat veel weg heeft van het elektronisch patiëntendossier (EPD). De Patiëntenfederatie is bezig met een proef waarbij alle gegevens die van iemand bekend zijn bij onder meer huisarts, apotheek en ziekenhuis samengevoegd worden. 

,,We maken afspraken over een standaard waarbij die gegevens gebundeld kunnen worden als de patiënt en zorgverlener het allebei willen'', zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in de Volkskrant. Iedereen, ook laaggeletterden, moet volgens Bruins met het systeem, de zogeheten persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), overweg kunnen. 

Politiek gevoelig

De opslag van patiëntgegevens ligt politiek gevoelig. In totaal werd al 300 miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van een elektronisch patiëntendossier, EPD. In 2011 verwierp de Eerste Kamer echter de wet die landelijke invoering van het EPD mogelijk moest maken, omdat de privacy van patiënten onvoldoende gewaarborgd was. In dit nieuwe systeem bepalen burgers zelf welke informatie zij met welke zorgverleners willen delen.

Volgens de Patiëntenfederatie moet de beveiliging van het systeem aan de hoogste eisen voldoen en beter worden dan DigiD, het beveiligde communicatiesysteem van de overheid. Bruins wijst erop dat er al apps zijn waar medische gegevens mee gebundeld kunnen worden. ,,Nu worden de spelregels vastgelegd'', aldus de minister. De proef moet in de zomer moet zijn afgerond. Volgend jaar moet het systeem dan algemeen beschikbaar worden.

  1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
    Dodental gestegen naar 41

    Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.