Volledig scherm
Zorgmedewerkers protesteren op Het Plein om aandacht te vragen voor de gevolgen van het nieuwe zorgbeleid © anp

Chaos bij pgb kost overheid nu al 123 miljoen

Het rijk is dit jaar al 123 miljoen euro extra kwijt door de problemen met de persoonsgeboden bugetten (pgb's). Er moet 80 miljoen euro meer worden uitgekeerd dan op Prinsjesdag was begroot. Daarnaast kost het nog eens 43 miljoen om de uitvoeringsproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen.

Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) © anp

Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hierin staat het overzicht van alle mee- en tegenvallers waarmee ministeries kampen ten opzichte van de Miljoenennota zoals die vorig jaar is gepresenteerd.

De grootste strop is voor minister Henk Kamp (Economische Zaken). Het dichtdraaien van de gaskraan kost de staat alleen al het eerste half jaar 1,3 miljard euro.

De pisang
Gemeenten zijn de pisang door de onverwacht lage stijging van prijzen en lonen. Zij krijgen daarom bijna 500 miljoen euro minder in het gemeentefonds gestort. Ook provincies en waterschappen moeten het met minder doen.

Beter nieuws komt er van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Door hogere bedrijfswinsten inde de Belastingdienst al 2,5 miljard euro meer aan vennootschaps- en dividendbelasting.

Onder de streep gaat het iets beter met de schatkist, al verwacht Dijsselbloem aan het eind van het jaar 13,8 miljard euro tekort te komen. Het begrotingstekort komt daarmee op 2,2 procent. De staatsschuld komt uit op 461 miljard euro.