Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn © anp

Chaos zorggeld voorspeld, Van Rijn negeerde pgb-alarm

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zette de invoering van een nieuw pgb-stelsel door, ondanks waarschuwingen dat dit tot grote problemen kon leiden. Zelfs de hoofduitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), luidde de noodklok.

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. In een voortgangsnotitie uit oktober 2014, vlak vóór de start van het nieuwe stelsel voor de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten, schrijft de SVB dat 'de haalbaarheid risicovol is geworden'. ,,Zelfs de meest eenvoudige variant komt nu in de knel."

Van Rijn ging, ondanks het alarm, door met de invoering. Duizenden hulpbehoevenden kwamen in de problemen doordat het nieuwe systeem niet goed werkte en de SVB niet was opgewassen tegen de stroom boze klanten.

Kogelbrief
Ook bij de SVB ontstond vervolgens grote onrust, die nog aanhoudt. Het verloop onder het personeel is groot, mede doordat gefrustreerde cliënten hun woede koelen op medewerkers. Er zijn volgens bronnen doodsbedreigingen geuit. Ook is er een kogelbrief ontvangen door een medewerker.

Door de vele missers lopen de kosten snel op. Ingewijden vrezen straks nog meer problemen. Onder druk van de politiek worden zorggelden nu zonder controle overgemaakt. Toetsing gebeurt in deze 'terugvalscenario's' achteraf.

Invoering
Wie het geld zo nodig gaat terugvorderen, is een raadsel. Van Rijn zegt in een reactie dat in de voortgangsrapportage maatregelen staan om de achterstanden in te lopen. Ook wijst hij op de terugvalscenario's. Mede op grond daarvan is de invoering doorgezet.

De SVB stelt in een reactie altijd te rapporteren over de voortgang, maar gaat niet in op de kritische voortgangsnotitie uit oktober.