Volledig scherm
Minister Edith Schippers © ANP

Chronisch zieke interessanter voor zorgverzekeraar

Het wordt voor zorgverzekeraars aantrekkelijker om chronisch zieken als klant te hebben. Vanaf volgend jaar krijgen de verzekeraars meer geld van de overheid voor de mensen in hun bestand die veel zorg nodig hebben.

Een zorgverzekeraar met veel jonge, gezonde verzekerden ontvangt dan minder geld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het is een nieuw voorstel waarmee ze de stijgende zorgkosten in de hand wil houden. Een eerder plan sneuvelde vorig jaar in de Senaat.

Schippers wil dat de verzekeraars beter kijken wat de beste zorg is voor mensen met langdurige gezondheidsproblemen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe afspraken met zorgaanbieders te maken om zorg beter af te stemmen op de patiënt. Schippers verwacht dat de zorgkosten omlaag kunnen als voor deze groep tegen een scherpe prijs goede zorg wordt ingekocht.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.