Volledig scherm
GHB in vaste pure vorm © anp

'Comaslikken' met GHB verontrust verslavingsexperts

Partydrug GHB wordt steeds vaker thuis gebruikt. Dat vergroot de kans op fatale overdoses omdat de drug zich moeilijk laat doseren en gebruikers het heel normaal vinden dat ze in een G-slaapje oftewel coma raken, zo melden verslavingsinstanties die een grootschalig onderzoek starten naar deze 'verontrustende' trend.

Het gebruik van GHB (gamma-hydroxiboterzuur) begint meestal met vrienden op huisfeesten en afterparty's maar inmiddels neemt zo'n 70 procent van de problematische gebruikers het middel in huiselijke setting als er niemand in de buurt is. Met alle risico's van dien, zeggen Mainline (Drugs en Gezondheid) en het CVO (Centrum voor Verslavingsonderzoek). 

De drug, die een roes teweegbrengt vergelijkbaar met die van alcohol, laat zich volgens hen moeilijk doseren. 'Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose,' weet onderzoeker Sanne van Gaalen.  

Onder gebruikers heerst volgens haar een lakse houding tegenover het verliezen van het bewustzijn. Dit wordt een 'G-slaapje' genoemd. 'Het gaat echter om herhaaldelijke overdosering met soms een coma als gevolg. GHB kan braken veroorzaken of de ademhaling onderdrukken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit heel slecht aflopen,' zegt Van Gaalen.

GHB-doden
In 2012 werden volgens haar 13 gevallen van overlijden door GHB-gebruik geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat het lichaam de lichaamseigen stof GHB snel afbreekt en de registratie van dood door ghb-gebruik nog niet consequent gebeurt. 

Door het toenemende thuisgebruik van GHB is het exacte aantal frequente gebruikers niet bekend maar dat steeg in 2012 met maar liefst 13 procent en volgens de laatste schattingen zijn het er minstens zo'n 22.000, zeggen Mainline en het CVO.

Preventietool
In een poging zicht te krijgen op de problematiek en de thuisgebruikers bewust te maken van de risico's van GHB-gebruik, starten beide instanties een grootscheeps onderzoek in Nederland en België. Zo proberen ze 'achter de voordeur'  in contact te komen met de frequente 'slikkers' en voor hen een zogenoemde 'overdosispreventietool' te ontwikkelen. Daarbij krijgen beide instanties steun van de Europese Unie en het Fonds Psychische Gezondheid.

De drug, ook wel 'vloeibare xtc' of 'rape drug' (verkrachtingsmiddel) genoemd, is populair omdat het relatief goedkoop is en 'eenvoudig' zelf te maken met het schoonmaakmiddel GBL en recepten op het internet.

Hersenschade
De lange-termijnrisico's van herhaaldelijk bewusteloos raken door GHB-gebruik zijn nog niet bekend maar artsen noemen geheugenverlies en hersenschade als reële risico's. 'GHB is sterk verslavend. Het lukt de meeste gebruikers niet om van hun verslaving af te komen. Een Cold Turkey (afkicken in één keer) is levensgevaarlijk en tweederde van de gebruikers valt na behandeling terug,' weet Van Gaalen.