Het RIVM concludeert dat het veilig is om te sporten op kunstgras met rubberkorrels
Volledig scherm
Het RIVM concludeert dat het veilig is om te sporten op kunstgras met rubberkorrels © anp

Conclusie RIVM: kunstgras met rubberkorrels is veilig

Kunstgras met rubberkorrels levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat is de conclusie van het RIVM na een uitgebreid onderzoek, waarvan De Telegraaf de resultaten al mocht inzien. Het onderzoeksrapport wordt vandaag gepresenteerd.

Het RIVM onderzocht de korrels, omdat er na een aflevering van Zembla onduidelijkheid was ontstaan over de veiligheid ervan. Volgens sommige onderzoekers zouden ze kankerverwekkend zijn. Alhoewel uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat er inderdaad kankerverwekkende stoffen in de korrels zitten, is nu ook duidelijk geworden dat die in zo'n kleine hoeveelheid aanwezig zijn dat er geen reden is tot zorgen.

Verdeeld
Het RIVM gaf gisteren al wel aan dat de conclusies van het vandaag te presenteren onderzoek niet sluitend zijn. Wetenschappers zijn nog steeds verdeeld over de resultaten. De onzekerheid zal dus ook na dit rapport aanhouden, zo verwachten bronnen dichtbij het onderzoek. ,,De discussie zal doorgaan."

Na de uitzending van Zembla begin oktober meldden tientallen bezorgde sportclubs, stichtingen en gemeenten zich als deelnemer aan het vervolgonderzoek. Uiteindelijk zijn 100 kunstgrasvelden met rubberkorrels bestudeerd.