CPB: Afschaffen eigen risico fors duurder
UpdateDe kosten voor het eventueel afschaffen van het eigen risico in de zorg zullen fors hoger zijn dan eerder begroot: geen 3,7 miljard maar 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).
De hogere kosten hebben te maken met de hogere zorguitgaven per persoon en de toename van het aantal verzekerden. Een andere factor is dat het eigen risico de komende jaren nog zou stijgen tot 450 euro per persoon in 2021, terwijl dat nu nog 385 euro is, als het huidige beleid om de zorgkosten te drukken niet wordt voortgezet.
Enkele weken geleden berekende het ministerie van Volksgezondheid dat afschaffing van het eigen risico een stijging van de zorgpremie van zo'n 284 euro per persoon per jaar zou betekenen. Bij die berekening werd er nog vanuit gegaan dat afschaffing van het eigen risico nog geen 4 miljard zou kosten.
Het eigen risico kan bij de komende verkiezingen een rol gaan spelen. Zo willen SP, GroenLinks en 50PLUS het eigen risico afschaffen. Ook PvdA, CDA en de PVV willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.
Verlagen met 100 euro
De PVV stelde vandaag nog voor het eigen risico volgend jaar al met 100 euro te verlagen, van 385 naar 285 euro. De oppositiepartij zal dat morgen voorstellen als in de Tweede Kamer de begroting van 2017 wordt besproken.
De PVV zegt dat het plan financieel gedekt kan worden door het afschaffen van de zogenoemde expat-regeling. Die regeling houdt in dat buitenlandse werknemers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.
,,Terwijl een op de vijf mensen de zorg wel eens mijdt vanwege het veel te hoge eigen risico, krijgen dik betaalde buitenlanders een vette bonus van 900 miljoen euro van de fiscus", aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
DSW verhoogt premie
Onduidelijk of forse stijging zorgpremie voor iedereen geldt
De onverwacht forse stijging van de zorgpremie is weinig positief ontvangen. Zorgverzekeraar DSW maakte vanochtend bekend dat hun premie stijgt met 9,25 euro per maand. Bij de presentatie van de begroting van haar ministerie ging minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige week nog uit van een verhoging van 'maar' 3,50 euro per maand. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM6
ADHD blijft bij vrouwen vaak onopgemerkt: ‘Weet eindelijk waar eeuwige onrust vandaan komt’
Veel mensen associëren ADHD nog altijd met drukke, hyperactieve jongetjes. Maar ook volwassenen krijgen vaker de diagnose. Met name bij vrouwen kan dat tot andere ernstige klachten leiden. -
Schippers reageert niet op forse stijging zorgpremie
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageert niet op de aangekondigde zorgpremieverhoging van bijna 10 procent van DSW. Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de nieuwe premie bekend. Die stijgt met 9,25 euro per maand. Bij de presentatie van de begroting van haar ministerie ging de minister vorige week nog uit van een verhoging van 3,50 euro.
-
PREMIUM25
Je partner jonger? Een vrouw wordt veroordeeld, een man scoort ermee
Het wordt normaler om mensen met een jongere of oudere partner te zien, merkt schrijver en ervaringsdeskundige Sofie Rozendaal (35). Dus trek je vooral niets aan van wat de buitenwacht denkt. Zo’n relatie vergt wel wat inzicht in elkaar. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Samsom: eigen risico moet worden afgeschaft
Diederik Samsom, die opnieuw lijsttrekker wil worden voor de PvdA, is voor het afschaffen van het eigen risico voor de zorg. Dat zei hij maandagavond in het tv-programma Pauw. We moeten alleen nog iets vinden om die afschaffing te betalen, aldus Samsom.