Volledig scherm
© shutterstock

'Crèche moet ouders informeren over niet-ingeënte kinderen'

Ouders hebben het recht te weten of hun kroost gevaar loopt op het kinderdagverblijf, als daar ook niet-ingeënte baby's en peuters verblijven. Zij kunnen dan zelf bepalen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes of hun kind elders plaatsen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer - PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks - aangezien steeds minder mensen hun kinderen laten vaccineren.

Volledig scherm
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ouders recht hebben op informatie over niet ingeënte kinderen op de crèche © ANP
Quote

Stel dat ouders horen dat er een niet-in­geënt kind op de opvang komt en tien ouders besluiten hun kind ervan af te halen. Wat dan?

Gjalt Jellesma
Volledig scherm
© anp

De meeste crèches vragen bij de intake aan ouders of ze hun kinderen inenten, maar die gegevens blijven bij de leiding van de kinderopvang. Voor andere ouders is het daardoor totaal onduidelijk of er kinderen zonder vaccinaties op de groep rondkruipen.

,,Die informatie moet beschikbaar zijn'', zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. ,,Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen.''

Kwetsbaar
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst erop dat kinderen sowieso pas met 14 maanden worden ingeënt tegen de mazelen, terwijl veel baby's al eerder naar de crèche gaan. ,,Dan zijn ze dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt. Ouders hebben het recht om dat te weten.''

CDA, PVV en GroenLinks zijn het daarmee eens, maar ze verschillen van mening over de wijze waarop ouders geïnformeerd moeten worden. De PvdA is er een groot voorstander van dat er per crèche een lijst komt waarop staat welke kinderen wel en niet zijn ingeënt.

Informeren
Het CDA wil echter niet dat namen en rugnummers rondgaan. ,,Delen van informatie kan alleen voor zover dit past binnen de wet bescherming persoonsgegevens'', vindt Kamerlid Hanke Bruins Slot. Belangenclub voor ouders Boink pleit al langer voor meer informatie, maar wil wel dat de politiek duidelijk maakt wat er vervolgens gebeurt. ,,Stel dat ouders horen dat er een niet-ingeënt kind op de opvang komt en tien ouders besluiten hun kind ervan af te halen. Wat dan?'', zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken mogen kinderopvangorganisaties kinderen niet structureel weigeren als de inentingen ontbreken. Jellesma betwijfelt dat. Ook het CDA stelt dat weigeren mag, omdat crèches private organisaties zijn. Een meerderheid van de Kamer vindt echter dat kinderen altijd welkom moeten zijn.

Privacy
Brancheorganisatie Kinderopvang denkt dat het weinig zin heeft om ouders te informeren over niet-ingeënte kinderen. ,,Natuurlijk mogen ouders er om vragen, maar het kan steeds weer veranderen als er nieuwe kinderen binnenkomen. Daarnaast mogen namen niet genoemd worden omwille van de privacy'', zegt woordvoerder Saskia Speelman.

Onlangs bleek dat er voor het tweede jaar op rij een lichte daling is bij vaccinaties voor baby's. Als het percentage inentingen daalt, stijgt de kans dat ernstige ziektes als polio en kinkhoest terugkomen.