Volledig scherm
© Thinkstock

De últieme work-out muzieklijst van 2015

Muziekdienst Spotify heeft in samenwerking met de bedenker van de populaire workout Insanity en een gerenomeerde Engelse sportpsycholoog de últieme work-out muzieklijst van 2015 samengesteld. Door het luisteren van muziek kun je je prestaties tijdens het sporten een boost geven. Als je spieren branden en je echt niet meer kan, zal een hit als Dark Horse van Katy Perry je er volgens deze lijst doorheen slepen.

Quote

Muziek is belangrijk, het is de basis. Het gaat ook om de sfeer en de beleving.

Carlos Lens, personal trainer
Volledig scherm
Fitness personality en personal trainer Carlos Lens. © Bruno

Muziek kan positieve gevoelens als energie, blijheid en enthousiasme vergroten. Tegelijkertijd kan het negatieve gevoelens zoals spanning, depressie, boosheid en vermoeiheid verminderen. Helemaal geen gek idee dus om je lievelingslied op te zetten als je je zelf afbeult tijdens het hardlopen.

Perceptie wijzigt
Symptomen van vermoeidheid, zoals brandende longen, een snel kloppend hart en verzuurde spieren, kunnen met behulp van muziek uitgeschakeld worden. Zo blijkt uit eerder onderzoek van psycholoog Costas Karageorghis, een expert verbonden aan de Brunel University in Londen, die al jaren onderzoek doet naar muziek en de invloed daarvan op sportprestaties.

,,,De tekst, het tempo of het ritme van een liedje kunnen effect hebben op je fysieke reactie,'' zegt de psycholoog. Hij concludeert na onderzoek dat de juiste muziek onze perceptie van de moeite die het sporten kost met 10 procent kan verlagen. Een rondje van 66 minuten fietsen voelt dan bijvoorbeeld aan als één van 60 minuten. Tijdens heel zware work-outs heeft muziek geen effect meer op de perceptie van hoe zwaar het is, maar de juiste deuntjes geven je wel een positiever gevoel over een zware sportles, zelfs als deze heel uitputtend is.

Muziek is de basis
,,Muziek is belangrijk, het is de basis," zo bevestigt fitness personality Carlos Lens. ,,Het gaat ook om de sfeer en de beleving. De muziek die je gebruikt tijdens groepslessen moet up to date zijn." Lens, personal trainer van onder anderen Linda de Mol en Bridget Maasland, laat dj's speciale muziekmixen voor hem maken.

,,Als ik een les Tabata geef dan ben je vier minuten met een lied bezig en gebruik je losse tracks. Maar Tae-bo is bij uitstek een erg ritmische les en daarvoor heb ik liedjes nodig met een vier keer acht maat."

Als Lens zelf traint dan draait hij graag stevige muziek die hem energie geeft. ,,Denk aan muziek van Afrojack, Hardwell, Mitchell Niewmeyer of D-Rashid. Zij doen moeite voor hun muziek, dat hoor je."

Ultieme lijst
Spotify heeft de 'ultieme work-outlijst' voor dit jaar gebaseerd op de liedjes die meer dan elf miljoen gebruikers van de streamingsdienst in hun eigen work-outlijst hebben gezet. Daarna vroegen zij sportpsycholoog Karageorghis om zijn deskundige blik op de lijst te werpen.

Dit resulteerde in een lijst van vijftig nummers met, gezien de inbreng van de gebruikers niet geheel verrassend, veel hits van de afgelopen tijd. Zo was All About That Bass van Meghan Trainer, een liedje dat al achttien weken in de Nederlandse Q Music top 30 staat, de meest gestreamde work-out track wereldwijd. Daarna kwam Till I Collapse van rapper Eminem.

Fitnesstrends 2015
Spotify schakelde ook de hulp in van fitnessgoeroe Shaun Thompson, de bedenker van de workout Insanity. Tijdens zijn training worden lange intensieve krachtoefeningen als Springen, sprinten, sit-ups, push-ups, burpees etc. afgewisseld met korte pauzes. Thompson voorspelde desgevraagd de vijf fitnesstrends voor 2015. Hij noemde Tabata, Cardio Dance, krachttraining en zijn eigen programma Insanity.

Op basis van deze trends stelde expert Karageorghis nog vijf specifiek op deze trainingen afgerichte muzieklijsten samen. ,,Sommige liedjes zijn tijdens de ene work-out daarom meer geschikt dan andere. De nummers zijn geselecteerd om je te helpen sportprestaties naar een hoger niveau te tillen of dat nu tijdens een Tabata-training is of tijdens een CrossFitt-training."