De últieme work-out muzieklijst van 2015
Muziekdienst Spotify heeft in samenwerking met de bedenker van de populaire workout Insanity en een gerenomeerde Engelse sportpsycholoog de últieme work-out muzieklijst van 2015 samengesteld. Door het luisteren van muziek kun je je prestaties tijdens het sporten een boost geven. Als je spieren branden en je echt niet meer kan, zal een hit als Dark Horse van Katy Perry je er volgens deze lijst doorheen slepen.
Delen per e-mail
Muziek is belangrijk, het is de basis. Het gaat ook om de sfeer en de beleving.
Muziek kan positieve gevoelens als energie, blijheid en enthousiasme vergroten. Tegelijkertijd kan het negatieve gevoelens zoals spanning, depressie, boosheid en vermoeiheid verminderen. Helemaal geen gek idee dus om je lievelingslied op te zetten als je je zelf afbeult tijdens het hardlopen.
Perceptie wijzigt
Symptomen van vermoeidheid, zoals brandende longen, een snel kloppend hart en verzuurde spieren, kunnen met behulp van muziek uitgeschakeld worden. Zo blijkt uit eerder onderzoek van psycholoog Costas Karageorghis, een expert verbonden aan de Brunel University in Londen, die al jaren onderzoek doet naar muziek en de invloed daarvan op sportprestaties.
,,,De tekst, het tempo of het ritme van een liedje kunnen effect hebben op je fysieke reactie,'' zegt de psycholoog. Hij concludeert na onderzoek dat de juiste muziek onze perceptie van de moeite die het sporten kost met 10 procent kan verlagen. Een rondje van 66 minuten fietsen voelt dan bijvoorbeeld aan als één van 60 minuten. Tijdens heel zware work-outs heeft muziek geen effect meer op de perceptie van hoe zwaar het is, maar de juiste deuntjes geven je wel een positiever gevoel over een zware sportles, zelfs als deze heel uitputtend is.
Muziek is de basis
,,Muziek is belangrijk, het is de basis," zo bevestigt fitness personality Carlos Lens. ,,Het gaat ook om de sfeer en de beleving. De muziek die je gebruikt tijdens groepslessen moet up to date zijn." Lens, personal trainer van onder anderen Linda de Mol en Bridget Maasland, laat dj's speciale muziekmixen voor hem maken.
,,Als ik een les Tabata geef dan ben je vier minuten met een lied bezig en gebruik je losse tracks. Maar Tae-bo is bij uitstek een erg ritmische les en daarvoor heb ik liedjes nodig met een vier keer acht maat."
Als Lens zelf traint dan draait hij graag stevige muziek die hem energie geeft. ,,Denk aan muziek van Afrojack, Hardwell, Mitchell Niewmeyer of D-Rashid. Zij doen moeite voor hun muziek, dat hoor je."
Ultieme lijst
Spotify heeft de 'ultieme work-outlijst' voor dit jaar gebaseerd op de liedjes die meer dan elf miljoen gebruikers van de streamingsdienst in hun eigen work-outlijst hebben gezet. Daarna vroegen zij sportpsycholoog Karageorghis om zijn deskundige blik op de lijst te werpen.
Dit resulteerde in een lijst van vijftig nummers met, gezien de inbreng van de gebruikers niet geheel verrassend, veel hits van de afgelopen tijd. Zo was All About That Bass van Meghan Trainer, een liedje dat al achttien weken in de Nederlandse Q Music top 30 staat, de meest gestreamde work-out track wereldwijd. Daarna kwam Till I Collapse van rapper Eminem.
Fitnesstrends 2015
Spotify schakelde ook de hulp in van fitnessgoeroe Shaun Thompson, de bedenker van de workout Insanity. Tijdens zijn training worden lange intensieve krachtoefeningen als Springen, sprinten, sit-ups, push-ups, burpees etc. afgewisseld met korte pauzes. Thompson voorspelde desgevraagd de vijf fitnesstrends voor 2015. Hij noemde Tabata, Cardio Dance, krachttraining en zijn eigen programma Insanity.
Op basis van deze trends stelde expert Karageorghis nog vijf specifiek op deze trainingen afgerichte muzieklijsten samen. ,,Sommige liedjes zijn tijdens de ene work-out daarom meer geschikt dan andere. De nummers zijn geselecteerd om je te helpen sportprestaties naar een hoger niveau te tillen of dat nu tijdens een Tabata-training is of tijdens een CrossFitt-training."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Genoeg haar voor zieke kinderen, maar door corona geen geld om er haarwerken van te maken
Stichting Haarwensen vreest voor haar voortbestaan. Het afgelopen jaar kwam genoeg haar binnen, maar geen geld om daar haarwerken van te maken. De stichting wil geen kinderen uitsluiten of teleurstellen. Daarom start zij een campagne voor het inzamelen van geld. Patricia Burggraaf licht de actie toe. -
PREMIUM
De kunst van ouder worden: ‘Jong willen blijven is onzin’
Ouder worden is niet erg, zie het als een kunst die je later nog moet leren, zegt hoogleraar ethiek Frits de Lange (65) in zijn nieuwe boek. -
Nieuwe heup of knie? Robotarm Mako doet de operatie
Het St. Antonius Ziekenhuis gebruikt sinds kort de robotarm ook voor operaties aan de knie. Straks wordt ook bij heupoperaties de robot ingezet. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.
-
Frank in quarantaine
‘Ja, dag!’ zei mijn jongste toen ze hoorde dat ze weer achter de laptop moest
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 335. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUMVraag het ons
Dit is waarom erwtensoep zo gezond is
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundige Monica Mars de vraag hoe het zit met de voedingswaarde van snert.