Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Dermatologe: ‘Hand-eczeem ligt door het vele wassen op de loer en kan zich uitbreiden’

Ook zo’n rode, jeukende handen? Dat komt omdat we ze zo vaak wassen. Daarom drogen ze uit. Hoe vaker in water, hoe droger de huid. En dat geeft gevaar voor handeczeem dat zich vervolgens weer kan uitbreiden.

5 reacties

 • Loykens

  1 jaar geleden
  Tsja, dit was te verwachten... Laat duidelijk zijn: hygiëne is belangrijk, maar besef óók dat het elimineren van "99% van de huishoudbacteriën" (herkent u de al hele oude reclameslogan?) het speelveld voor die ene procent die overblijft serieus 'veiliger maakt'... Ik ben uit 1955 en speelde dus nog gewoon buiten en ook in de zandbak waar ongetwijfeld óók katten hun ontlasting in achterlieten. Ik leef nog steeds, voel mij gezond en heb gelukkig geen enkele allergie. Overdrijven schaadt!
 • J. Van Geel

  1 jaar geleden
  Inderdaad: je handen voor ‘snachts insmeren en dan een plastic handschoen erover. Maar dan wel je handen insmeren met LEVERTRAANZALF! Merknaam: jecovitol. Doet wónderen. Kloven gaan zelfs in 1 nacht dicht....
 • Kees Kouwenberg

  1 jaar geleden
  Of was je handen niet zo vaak. We zijn al honderden jaren bezig met onszelf kwetsbaarder en kwetsbaarder te maken. Ons lichaam is (was) uitstekend in staat ons te beschermen, maar dat wordt steeds minder. Over een tijd sterven we aan elke griep en zijn we totaal afhankelijk geworden van de farmacie.
 • H. Osinga

  1 jaar geleden
  In plaats van synthetisch detergens is het de moeite waard een natuurlijke zeep te proberen. Een stukje zeep op basis van olijfolie (eerst zeep schoon wassen, daarna handen wassen) Of vloeibare natuurlijke zeep. Studie uit de jaren 50 van de vorige eeuw bij wasvrouwen lieten zien dat natuurlijke zeep minder klachten geeft. Natuurlijke zeep ontvet minder maar reinigt goed. Ook synthetisch detergens zonder parfum, kleurstoffen enz. ontvetten de huid flink.
 • van Bergen

  1 jaar geleden
  Uw huid is uw grootste orgaan, en kan wel 15 kg wegen. Uw huid is uw eerste en laatste verdediging tegen ziektes en indringers. Uw huid is een cocon van bescherming (bacterieflora), en strijdt elke dag en nacht voor u. Het op instigatie van het RIVM "wassen" van uw handen is vanwege SARS-CoV2 belangrijk voor u en uw omgeving, echter niet zo maar melk elk door de hierop ingesprongen handel aangeboden middel. Leest u het artikel nog eens door, en maak aantekeningen. U wordt er beter van . .