Annabel Oosteweeghel
Volledig scherm
PREMIUM
© Annabel Oosteweeghel

Deze vrouwen ondergingen gedwongen een abortus: ‘Ik moest niet zeuren, zeiden ze’

Je bent jong, zwanger en je wordt onder druk gezet om je kind weg te laten halen. Hoe traumatisch dit kan zijn, vertellen drie vrouwen die de ingreep veertig, vijftig jaar geleden ondergingen, in de jaren in aanloop naar de invoering van de abortuswet in 1984. ‘Ik herinner me de pijn en er was heel veel bloed.’

23 reacties

 • Olga Brink

  1 maand geleden
  Dit is niet alleen van vroeger hoor. Ook in 1994 werd ik nog door mijn ouders gedwongen ivm de schande. Het kindje was niet uit liefde gemaakt maar daar kon het kindje zelf niks aan doen, ik had het zelf misschien een kans willen geven maar mijn ouders waren heel stellig. Als jonge alleenstaande moeder zou ik mijn mooie toekomst kwijt raken.
 • Dolly J. de Groot

  1 maand geleden
  Dolly J. de Groot Vreselijk voorbeeld van deze vrouwen die gedwongen werden om abortus te ondergaan. Wat ben ik blij dat mijn ouders mij op m'n 14e heel fijne uitgebreide en eerlijke seksuele voorlichting gaf en mij ook de pil als voorbehoedsmiddel gaf. Dolly
 • Lianne Van schoten

  1 maand geleden
  Ik vind dat een meisje /vrouw zelfde keuze moet maken wel of geen abortus daar heeft niemand iets mee te maken. Het is haar lijf en haar baarmoeder waar 9maanden een kind in groeit. Is niet een beslissing van je ouders of een rechter of een geloof. En meisjes die jong zwanger raken moeten niet onder druk gezet worden laat ze zelf kiezen dat voorkomt veel trauma s op latere leeftijd
 • Marco S. Zelf

  1 maand geleden
  @Peter Kluijt, Ik heb geen balk in mijn oog, ik kan mijzelf iedere dag in de spiegel aankijken met de gedachte dat ik niemand onrecht aangedaan heb. Kennelijk heeft u het moeilijk met deze duistere kant van uw geloof en wilt er niet aan herinnerd worden. De waarheid hierover ligt al jaren op straat: Het geloof heeft op dit gebied veel onrecht gedaan. Uw balk wellicht?
 • Peter Kluijt

  1 maand geleden
  @Marco S .zelf, serieus? Waarom altijd wijzen naar een religie? Je ziet de splinter bij een ander wel in z'n oog maar de balk in je eigen oog....?
 1. Jeffrey (30) heeft duizenden euro's nodig voor behandeling tegen slopende ziekte: ‘Wil mijn zoontje zien opgroeien’
  PREMIUM

  Jeffrey (30) heeft duizenden euro's nodig voor behande­ling tegen slopende ziekte: ‘Wil mijn zoontje zien opgroeien’

  Jeffrey van der Sloot hoorde begin dit jaar dat hij een agressieve vorm van MS heeft. Die boodschap kwam hard aan bij de 30-jarige Schiedammer en zijn vriendin, die een zoontje van een jaar oud hebben. Maar Van der Sloot laat het er niet bij zitten. Hij wil naar Rusland voor een speciale behandeling en heeft een duidelijk doel: ,,Ik wil Eden zien opgroeien.”
 2. Linda (26) voelt zich al vijf jaar opgesloten, slaapt jaren op de bank en is eenzaam: ‘Het is een hel’
  PREMIUM

  Linda (26) voelt zich al vijf jaar opgesloten, slaapt jaren op de bank en is eenzaam: ‘Het is een hel’

  Ze slaapt vanwege paniekaanvallen al jaren op de bank, kreeg een burn-out én ontving de diagnose PTSS. Nee, het leven van Linda van den Essenburg is alles behalve een pretje. ,,Uitzichtloos", noemde ze het tot voor kort, maar er brandt voor de inwoner van Leusden (26) licht aan het einde van de tunnel. ,,Corona hield mensen enkele weken thuis, ik zit al vijf jaar opgesloten...”