Volledig scherm
Door gezonde voeding en meer beweging kunnen diabetespatiënten die type 2 hebben zonder medicijnen. © ANP

Diabetespatiënt kan zonder medicijnen
dankzij andere leefstijl

Verandering van leefstijl helpt bijna vier op de tien mensen met diabetes type 2 van de medicijnen af. Ze kunnen na een intensieve begeleiding bij geschikte voeding en beweging de pillen en insulinespuit links laten liggen. 

Dat blijkt uit de resultaten van het programma Keer Diabetes2 Om. Het programma van de stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ begon in 2015 als kleine proef in Uden, maar wordt nu uitgebreid naar zes locaties en duizenden deelnemers. Die leren in groepen onder begeleiding van een huisarts, diëtist, kok en coach hun leefstijl te veranderen.

87 procent van de deelnemers is daarna geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af, en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Na een jaar kan nog steeds 38 procent zonder medicatie. ,,Dit programma laat zien dat je leefstijl goed kunt inzetten bij de behandeling van een ziekte’’, zegt wetenschappelijk directeur Maaike de Vries van ‘Keer Diabetes2 Om’.

Quote

Dit programma laat zien dat je leefstijl goed kunt inzetten bij de behande­ling van een ziekte

Bloedsuiker

Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes 2. De ziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten, stress of erfelijke aanleg. Doordat het lichaam minder insuline aanmaakt, raakt de bloedsuiker ontregeld. Dat leidt tot hart- en vaatziekten en nierproblemen.

Jaarlijks komen er gemiddeld 55.000 nieuwe patiënten bij. Ze moeten vaak de rest van hun leven diverse medicijnen slikken met ernstige bijwerkingen, of insuline spuiten. De medicijnen genezen niet. De Vries: ,,Het is een chronische progressieve ziekte, met soms ernstige complicaties. Dankzij dit programma is een groot deel in staat de ziekte om te keren. Deelnemers zeggen: ik heb mijn leven weer terug.’’

10 miljard

Het programma wordt gefinancierd door VGZ. De verzekeraar vergoedt deelname om de ziekte te voorkomen en onnodig medicijngebruik tegen te gaan. Diabetes kost de samenleving ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen). Dat verdubbelt de komende jaren. ,,Met dit programma slaan we een belangrijke slag’’, zegt VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren. ,,Het leidt tot betere zorg en lagere kosten.’’

VGZ start in Rotterdam een proef met ‘Keer Diabetes2 Om’. De initiatiefnemers zijn ook met andere zorgverzekeraars in gesprek om het ook op te nemen in het basispakket.