Diabetespatiënt over uitvinding insuline 100 jaar geleden: ‘Is uiteindelijk geen genezing’
Prikken, meten en afwegen. Leven met diabetes is een topsport. Daar weet Ronnie van der Linden (30) als patiënt met diabetes type 1 alles van. Hij is een van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes, waarvan 110.000 type 1 hebben. Dankzij de behandeling van diabetes type 1 met insuline, dit jaar precies honderd jaar geleden, zijn er miljoenen levens gered. Zo ook die van hem.
,,De Canadese arts Frederick Grant Banting vond in 1921 een manier om insuline uit de alvleesklier van honden en varkens te halen”, vertelt Van der Linden, fondsenwerver bij onderzoeksstichting Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF). ,,Hij heeft dit toen geïnjecteerd bij een 14-jarige jongen met diabetes type 1. Die jongen heeft toen nog tien jaar lang kunnen leven. Voor die tijd overleden mensen aan diabetes.”
Uit onderzoek van het RIVM en het Nivel blijkt dat Nederlanders van 45 met diabetes type 1 gemiddeld dertien jaar korter leven dan mensen zonder de ziekte. Bij mensen met type 2 is dit vier jaar. Dit verschil komt doordat type 1 op jongere leeftijd (35) wordt vastgesteld in tegenstelling tot type 2 (gemiddeld vanaf 60 jaar). Daardoor kan type 1 langer het lichaam aantasten.
Uiteindelijk is het geen genezing, meer onderzoek blijft daarom nodig
Zonder insuline was het helemaal onmogelijk om diabetes type 1 te behandelen. ,,JDRF heeft daarom een speciale 100 challenge in het leven geroepen”, zegt Van Der Linden. ,,Ondanks de technologische ontwikkelingen en de nieuwere insulines blijft het een intensieve behandeling. Uiteindelijk is het geen genezing, meer onderzoek blijft daarom nodig. Met de 100 challenge staan we hierbij stil en halen we geld op. Door honderd kilometer af te leggen, honderd cupcakes te bakken, honderd push-ups te doen of een eigen 100 uitdaging te bedenken.”
Alvleesklier geeft geen insuline af
Van der Linden blogt over zijn leven met de auto-immuunziekte. ,,Mijn lichaam is niet in staat om glucose in het bloed om te zetten naar brandstof voor de cellen”, legt hij uit. ,,Dit komt doordat het afweersysteem de cellen vernietigt die insuline aanmaken. Daardoor geeft mijn alvleesklier geen insuline af. Dit moet ik zelf toedienen via externe injecties of insulinepomp, waarbij de hoeveelheid insuline erg nauw luistert op basis van onder andere voeding en beweging.”
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar te weinig of de insuline wordt niet goed opgenomen
Om verwarring te voorkomen, legt de blogger uit hoe het met diabetes type 2 zit. ,,Type 2 is in tegenstelling tot type 1 geen auto-immuunziekte. Bij type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar te weinig of de insuline wordt niet goed opgenomen. Mensen met type 2 diabetes zijn zogezegd ‘insuline-resistent’. Het lichaam heeft dan in verhouding meer insuline nodig vanuit de alvleesklier om alle glucose om te zetten in brandstof voor het lichaam. Het kan ook zijn dat de alvleesklier na een tijd helemaal geen insuline meer afgeeft.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hard werken
In de afgelopen vijfentwintig jaar na zijn diagnose is er voor de diabetes type-1 patiënt veel veranderd. ,,Vroeger moest ik zo’n tien tot vijftien keer per dag in mijn vinger prikken”, zegt hij. ,,Nu leest een sensor mijn bloedsuiker af en dan krijg ik via mijn mobiel een alarm wanneer mijn bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is. Ook de manier van insuline toedienen, is veel makkelijker geworden. Ik heb een insulinepomp en een systeem met een algoritme. Dit systeem denkt mee hoeveel insuline er nodig is bij een maaltijd, voor/na/tijdens een training en in de nacht.”
Zijn diabetes managen is hard werken. ,,Het stabiel houden van bloedsuikerwaardes met insuline, voeding, beweging en slaap brengt ook mentale druk teweeg”, vertelt Van der Linden. ,,Als ik mijn verantwoordelijkheid niet neem, is de kans op complicaties zoals blindheid, nierschade, hart- en vaatziektes aanzienlijk groter. Doe ik dit wel, dan nog is het een enorme uitdaging om meer dan 70 procent van de tijd normale bloedsuikerwaardes te behalen.”
Nierproblemen, hartproblemen en voetamputaties
Insuline is geen geneesmiddel. ,,Diabetes kan je zomaar krijgen en is niet te genezen”, vertelt Ties Obers, woordvoerder Diabetesvereniging Nederland, de patiëntenvereniging die opkomt voor iedereen met diabetes. ,,Daarom spreken we van een behandeling. Daarbij brengt de ziekte op korte- en lange termijn complicaties met zich mee, waar te weinig aandacht voor is. Zoals: problemen met seksualiteit, slaapstoornissen, diabetes-burn-out, nierproblemen, hartproblemen en voetamputaties.”
Het wil niet zeggen dat iedereen die ongezond leeft diabetes type 2 krijgt en andersom ook niet dat iedereen met type 2 ongezond heeft geleefd
Volgens Obers wordt er te weinig aandacht besteed aan diabetes, waardoor vooroordelen blijven. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 80 procent van de Nederlandse volwassenen de normen voor voldoende beweging, gezonde voeding en goede nachtrust niet haalt. Dit vergroot de kans op diabetes. ,,Dat wil niet zeggen dat iedereen die ongezond leeft diabetes type 2 krijgt en andersom ook niet dat iedereen met diabetes type 2 ongezond heeft geleefd”, vertelt hij. ,,Daarom is goede voorlichting zo belangrijk.”
Obers weet wel zeker dat er nog veel te behalen valt op het gebied van de behandeling tegen diabetes. ,,Sinds de jaren ’80 is alle insuline synthetisch”, legt hij uit. ,,Daarvoor kwam de insuline vaak uit dieren. Er komen elke paar jaar nieuwe insulines op de markt. Meestal werken ze óf langzamer óf sneller en voorzien daarin beter aan de individuele behoefte van de persoon met diabetes. Snellere insulines, in combinatie met toedienings-algoritmes zijn veelbelovend, maar helaas is er bij beide een probleem in de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huisartsenzorg knelt, in Zeeland doen ze het anders: ‘Ik heb een papadag én kan op vakantie’
Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In Zeeland is al langer een huisartsentekort. Daar doen ze het anders. -
Twijfel je of vaccinatie verstandig is omdat je aandoening hebt? Expert geeft duidelijkheid
Met de stijgende besmettingscijfers nemen ook de vragen toe over de werking van het vaccin, een mogelijke boosterprik en de werking van antistoffen. Topspecialisten van het Rotterdamse MC geven daarom antwoord op al jullie vragen. Deze keer: Een griepprik werd mevrouw Starrenburg afgeraden omdat zij een hoge dosering prednison gebruikt. Wat is wijsheid als het aankomt op vaccineren voor haar en anderen met een onderliggende ziekte of aandoening. -
PREMIUM8
Oud worden zonder gebreken, kan dat? Deze ‘verouderingsprof’ denkt van wel
Ouderdom komt met gebreken. Dat is een gegeven. Nu is voor het eerst bewezen hoe het komt dat wij steeds meer kwaaltjes en ziektes oplopen naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen we zelf óók wat doen. ‘Verouderingsprofessor’ Jan Hoeijmakers en zijn team spreken van een doorbraak die de wereld op zijn kop zet. ,,Deze kennis helpt om gezond oud te worden.”Rotterdam -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
PREMIUM
Greet (72) kan wel huilen van geluk nu immunotherapie die ze thuis krijgt, aanslaat: ‘Last valt van me af’
Ze sprong nog net niet een gat in de lucht, maar o, wat was Greet Koornneef blij toen ze onlangs van haar arts te horen kreeg dat de kanker zo goed als weg is. De Naaldwijkse is een van de vijf longkankerpatiënten die thuis immunotherapie krijgt toegediend. ,,Er is echt een last van me afgevallen. Ik ben hier zo blij mee”, klinkt het dankbaar uit haar mond.Naaldwijk, Delft -
-
-
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.