Volledig scherm
Een vrouw demonstreert het gebruik van een bloedglucosemeter bij de Diabetesvereniging Nederland. © ANP

Diabetesvereniging: Bespaar suikerpatiënt torenhoog eigen risico

Mensen met diabetes moeten niet meer gelijk het torenhoge eigen risico voor hun kiezen krijgen. Dat schrijft de Diabetesvereniging Nederland in een brief aan informateur Schippers die vandaag openbaar wordt. De belangenclub krijgt steun van wetenschappers.

Quote

Helaas blijken zorg­ver­ze­ke­raars nauwelijks gebruik te maken van de mogelijkheden die zij hebben om eigen risico kwijt te schelden

Olof King, directeur Diabetesvereniging Nederland

Het eigen risico van 385 euro per jaar is bedoeld als financiële rem, zodat mensen geen onnodige zorg ‘consumeren’. Maar voor chronisch zieken met suikerziekte gaat dat niet op: zij maken hun eigen risico standaard op, vaak al binnen enkele weken in het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld omdat ze zorg in het ziekenhuis krijgen en insuline gebruiken. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes.

,,Het bestaande systeem heeft onlogische en ongewenste gevolgen voor deze mensen”, oordeelt directeur Olof King van de Diabetesvereniging Nederland. Eerder bleek al dat sommige chronisch zieken medicijnen opsparen of niet altijd de vereiste dosering nemen om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met fikse rekeningen.

Terwijl recent onderzoek van de Erasmus Universiteit aantoont dat de verzekeraars al voldoende zorggeld krijgen voor iedere verzekerde met diabetes die ze in hun bestand hebben. King: ,,Helaas blijken zorgverzekeraars toch nauwelijks gebruik te maken van de mogelijkheden die zij hebben om het eigen risico kwijt te schelden.”

Voorkeursmedicijn

Volledig scherm
. © EPA

Vorig jaar regelde zorgverzekeraar VGZ na onderhandelingen met de Diabetesvereniging dat het gebruik van één bepaald voorkeursmedicijn bij suikerziekte niet ten koste gaat van het eigen risico. Maar volgens een woordvoerder is VGZ de enige die deze regeling hanteert.

Iedereen kijkt naar de onderhandelaars voor een nieuw kabinet om een besluit te nemen over het lot van het eigen risico. Een ingreep kan veel verder gaan dan een verlaging, constateren wetenschappers. Richard van Kleef, universitair hoofddocent Ziektekostenverzekering (Erasmus), rekent een verschuiving van het eigen risico voor chronisch zieken voor.

Eerlijker situatie

,,Zo zou voor een diabetespatiënt die elk jaar 3.000 euro behandelkosten heeft, het eigen risico niet moeten gelden voor de kosten tussen 0 euro en 385 euro, maar pas voor kosten tussen bijvoorbeeld 2.900 euro 3.285 euro.” Dat leidt volgens hem tot een eerlijker situatie, omdat de chronische patiënt dan niet jaar in jaar uit de volle mep hoeft te betalen.

De grootste partij aan de onderhandelingstafel, de VVD, heeft al in het verkiezingsprogramma laten weten ‘slimmer’ om te willen gaan met het eigen risico. In liberale wandelgangen wordt aan bovenstaand voorbeeld gedacht. Andere partijen vinden het nog te vroeg om nu al te speculeren over de uitkomst van de formatie op dit punt.