Volledig scherm
© Flickr.com/larding

Dit blijkt de beste manier om te stoppen met roken

Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Sommigen stoppen van het ene moment op de andere, anderen bouwen rustig af. Maar welke methode geeft het meeste kans op succes?

Wetenschapper Nicola Lindson-Hawley van de Oxford University deed onderzoek naar de beste stopmethode. Ze onderzocht een testgroep van bijna 700 rokers, die elk minstens 15 sigaretten per dag rookten. De proefpersonen kregen allemaal een vaste dag om te stoppen twee weken later. De ene groep moest rustig afbouwen, terwijl de andere gewoon verder rookte tot de stopdag.

,,Veel mensen vinden het logisch dat je afbouwt met roken voor je volledig stopt, maar het omgekeerde is waar", stelt Lindson-Hawley tegenover Time Magazine. De testgroep die abrupt ophield met roken, had 25 procent meer kans om ook vol te houden. Bijna de helft van die groep raakte uiteindelijk van het roken af. Bij de afbouwers was dat 39 procent.

Voorkeur
Opvallend detail is dat de rokers het wel veel aangenamer vonden om af te bouwen. Maar hun voorkeur had weinig invloed op hun succes. ,,Zelfs als mensen liever afgebouwd hadden, hadden ze meer kans op succes met een abrupte stop", zegt de onderzoekster.

Het onderzoek hield overigens geen rekening met alternatieve stopmethodes, zoals e-sigaretten of accupunctuur. ,,Ook die hulpmiddelen hebben hun effect al bewezen. Maar voor wie het alleen wil doen, is alles in één keer opgeven de beste optie."

Ben jij ook gestopt met roken en ging dat niet zonder slag of stoot? We zijn benieuwd naar je verhaal. Mail je ervaringen naar oproep@ad.nl.