Lisanne Pauw: ,,Emotionele steun versterkt wel het contact. In die zin is gedeelde smart toch een beetje halve smart.’’
Volledig scherm
PREMIUM
Lisanne Pauw: ,,Emotionele steun versterkt wel het contact. In die zin is gedeelde smart toch een beetje halve smart.’’ © Eric Brinkhorst

Dit is de beste reactie als iemand je over zijn of haar problemen vertelt

TipsHelpt het naar een ander te luisteren als die het moeilijk heeft en zijn verhaal wil delen? Ja, denken de meeste mensen, maar onderzoek zegt wat anders. Daar kwam sociaal psycholoog Lisanne Pauw achter toen ze promoveerde.

Je (negatieve) emoties met anderen delen haalt misschien de druk er even af, maar maakt een mens uiteindelijk niet gelukkiger. Het is vaak zelfs inefficiënt, zo blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Lisanne Pauw, die inmiddels van de Universiteit van Amsterdam is overgestapt naar de Couple and Family Psychology Lab van de universiteit in Münster. Hoe zit dat dan?

VRAAG 1: Praten we graag over onze problemen?
Pauw: ,,Jazeker, we delen onze emoties vaak. Zo’n 90 procent van wat ons overkomt en raakt, bespreken we met andere mensen. Het kan om van alles gaan, van een caissière die vervelend op je reageerde tot het overlijden van een familielid.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”