Volledig scherm
Het zal nog enige tijd duren voordat er een vaccin tegen het zikavirus is. © ANP

'Dit jaar nog geen vaccin tegen zikavirus'

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH verwacht niet dat er voor het eind van dit jaar een vaccin tegen het zikavirus is. De organisatie verklaarde dat donderdag.

Volgens de NIH, waar veel onderzoeksinstituten bij zijn aangesloten, zijn er al wel twee mogelijke vaccins waar eind dit jaar klinische proeven mee worden gedaan.

Het zikavirus wordt overgebracht door tropische muggen. Het is nu in meer dan 20 landen in Zuid- en Midden-Amerika - waaronder Suriname en Curaçao - opgedoken. In Brazilië zijn inmiddels 3893 verdachte gevallen gemeld. Tot nu toe is bij 31 mensen die terugkwamen in de VS uit gebieden waar het virus rondwaart, besmetting met het virus vastgesteld. '

Reisadvies
Vanwege het zikavirus heeft België het reisadvies aangepast, maar Nederland niet. De D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Sjoerd Sjoerdsma willen van het kabinet horen waarom beide landen niet samen optrekken.

Nu kan verwarring ontstaan door de verschillen in aanpak, denkt D66.
De partij wil verder van de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Edith Schippers (Volksgezondheid) weten hoeveel Nederlanders er eigenlijk in mogelijke risicogebieden zijn en wat er moet gebeuren als met het zikavirus besmette landgenoten terugkeren naar Nederland.

Bekijk op de landkaart hieronder in welke landen het zika-virus circuleert en mensen besmet kunnen worden (rood). In andere landen (geel) zijn ook besmettingsgevallen bekend. Die mensen liepen de ziekte in een van de rode landen op. Het is mogelijk in en uit te zoomen op de kaart. De gegevens komen van het European Centre for Disease Prevention and Control, aangevuld met informatie van persbureaus.