Volledig scherm
Personeel van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. © AD/Pim Ras

Dordrecht heeft het beste ziekenhuis van Nederland

ZHtop100Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is het beste ziekenhuis van het land. Het hospitaal staat op de eerste plaats van de AD Ziekenhuis Top 100. Het Albert Schweitzer presteert op veel gebieden bovengemiddeld goed, zoals ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en kankeroperaties.

Volledig scherm
© AD

In het algemeen is de ziekenhuiszorg in het afgelopen jaar opnieuw verbeterd, concludeert de krant. Complexe operaties worden vaker door ervaren medische teams uitgevoerd en patiënten hoefden minder vaak een tweede keer onder het mes vanwege een complicatie.

'Top 100 heeft effect'
Het is de 10de editie van de Top 100. Volgens minsiter Schippers van Volksgezondheid heeft het AD in die 10 jaar  bijgedragen aan betere zorg. 'Het was pionieren en in het begin was er veel kritiek, maar het jarenlange onderzoek heeft echt effect. Het zet ziekenhuizen aan tot verbeteringen en veranderingen.'

Zo is het aantal patiënten met doorligwonden drastisch gedaald, is er meer aandacht voor pijnbestrijding en ondervoeding en worden patiënten sneller geopereerd na een gebroken heup. Ook de kwaliteit van borstkankeroperaties en de behandeling van beroertes zijn in de afgelopen jaren aantoonbaar verbeterd.

Het AD baseert de ranglijst op gegevens en criteria van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verenigingen van medisch specialisten en medische richtlijnen.

'We komen van ver'
In Dordrecht reageert bestuursvoorzitter Pier Eringa van het Albert Schweitzer ziekenhuis dolblij op de eerste plaats in de ranglijst. 'We komen van ver, maar hebben hard gewerkt. Na onze 9de plek in de Top 100 vorig jaar hebben we goed gekeken welke onderdelen we nog konden verbeteren. Dit is een mooie prestatie van al ons personeel, en goed nieuws voor onze patiënten, want daar doen we het allemaal voor.'

Onderaan eindigt dit jaar het Medisch Centrum Leeuwarden. Het MCL, met ook een vestiging in Harlingen, gaat onderuit op de kwaliteit van de verpleging en de resultaten na kankeroperaties. Er is op verpleegafdelingen te weinig aandacht voor ondervoeding, pijn en verwardheid. Een derde van de patiënten met prostaatkanker moest opnieuw onder het mes vanwege complicaties. Daarmee scoorde Leeuwarden het slechtste van het land.

De directeur van het MCL, Kees Donkervoort, reageert verrast en teleurgesteld op de uitslag. 'De laatste plek is niet waar het MCL zou moeten staan. We zien dit als extra reden om er een tandje bij te zetten voor volgend jaar.'

De tiende editie van de Ziekenhuis Top 100