Volledig scherm
Zoon John (75) duwt zijn vader Han Grootegoed (104) door Mijdrecht © Joost Hoving

Dorpslieveling Han (104) is niet meer: 'Werd hem te veel'

De bekendste en oudste bejaarde van Mijdrecht moest tot zijn grote verdriet zijn geliefde dorp verlaten, omdat zijn verzorgingshuis Nieuw Avondlicht de deuren sluit. Het tehuis is sterk verouderd en wordt gesloopt. Op deze plek in de Dorpsstraat wordt een nieuw zorgcentrum gebouwd voor mensen die zware zorg behoeven, maar dat kwam voor de 104-jarige te laat. Grootegoed kon in Mijdrecht of naaste omgeving nergens terecht, omdat hij zwaardere zorg nodig had.

Grootegoed vreesde zijn laatste dagen vanaf juni te moeten slijten als 'niemand' in verpleeghuis Zonnehuis Westwijk in Amstelveen, een flink stuk verderop. Zijn zoon voorspelde zijn doodvonnis als Grootegoed 'zijn plekkie' in Mijdrecht moest verlaten. Hij had het bij het rechte eind, maar nog sneller dan hij verwachtte.

Grootegoed woonde niet langer in zijn geliefde Mijdrecht. De krasse knar verhuisde vorige week naar hospice Johannes Hospitium in Wilnis. Zijn gezondheid ging flink achteruit. De laatste dagen ontbrak hem de kracht om naar buiten te gaan met de grote schare aan familie, vrienden en dorpsgenoten die hem trouw voortduwden in zijn rolstoel. 

De dag voor zijn verhuizing maakte hij zijn allerlaatste rondje door het dorpshart. 'Ik heb meerdere keren afscheid van hem genomen. We zagen zijn overlijden aankomen,' vertelt zoon John Grootegoed (75). 'Hij is rond 1.30 uur 's nachts rustig ingeslapen. Hij ligt er mooi bij, alsof hij slaapt en zo weer op kan staan.'

Rolstoel
De afgelopen jaren tufte de oude Grootegoed elke dag door het winkelcentrum in Mijdrecht en groeide uit tot een bekend gezicht in het dorp. Hij buurtte bij alle winkeliers en genoot steevast van bolletjes malaga-ijs, tompoezen en harinkjes. Door een beroerte belandde de geboren Amsterdammer een jaar geleden in een rolstoel, maar zijn rondjes bleef hij trouw maken.

Zijn zoon John Grootegoed geeft de strijd niet op. 'Mijn vader heeft het niet mee hoeven maken, maar veel meer ouderen worden weggerukt van hun vertouwde plek. Je ziet organisaties nu in beweging komen, maar het is te laat. De bezuinigingen zijn al doorgezet,' verzucht Grootegoed. 'Middels een actie door heel het land wil ik toch opkomen voor het lot van ouderen. Ik wil met zijn allen de straat op om ons ongenoegen te laten zien.'