Volledig scherm
De Duitse biertjes zijn ook in Nederland te koop. © ANP

Duitse biertjes bevatten landbouwgif

In veertien grote Duitse bieren is de onkruidverdelger glyfosaat gevonden. Een milieu-instituut in München meldde dat donderdag. Maar Duitse autoriteiten stellen  de bierdrinkers gerust. Het levert alleen gevaar op voor wie dagelijks duizend liter van het gerstennat zou drinken. Onderzoekers noemen de resultaten desondanks 'alarmerend'.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Onder de geteste bieren zijn de bekende merken Krombacher, Bitburger, Beck's, Veltins en Warsteiner. Ze hadden allemaal meer glyfosaat dan toegestaan is voor drinkwater. In één geval was het zelfs driehonderd keer meer.

De onderzochte biertjes werden in  december  2015 en januari dit jaar gekocht in de supermarkten, zo meldt der Spiegel.

Reinheitsgebot
Volgens het zogenaamde 'Reinheitsgebot' dat sinds 1516 geldt, mag Duits bier maar drie ingrediënten bevatten: water, hop en gemout graan.  Het glyfosaat komt waarschijnlijk via het graan in het bier, denken de onderzoekers. Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen.

Vanaf maart mag het alleen nog maar worden gebruikt in de landbouw. Het is verboden om bijvoorbeeld op stoepen en in parken te gebruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het wellicht kankerverwekkend.