Volledig scherm
Een man ondergaat een longfunctietest. © ANP

Duizenden patiënten met longziekte vaker thuis behandeld

Vijftien ziekenhuizen in het land gaan duizenden COPD-patiënten thuis in de gaten houden. Dit moet het aantal ziekenhuisopnames met een kwart verminderen en de zorgkosten drukken.

Quote

De ritjes naar het ziekenhuis kosten de patiënt, die vaak moe en kortademig is, heel veel energie

Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis

Aan de proef nemen komend jaar zo’n drieduizend patiënten met de ongeneeslijke longziekte COPD deel, oplopend naar tienduizend man in drie jaar tijd. Zij vullen wekelijks tot maandelijks thuis een medische vragenlijst in via een app. Deze wordt rechtstreeks naar de specialist in het ziekenhuis gestuurd. Wanneer het systeem opmerkt dat de patiënt meer klachten heeft, wordt direct een videoverbinding met het ziekenhuis geregeld.

Het thuistesten scheelt de zieke gemiddeld vier tot acht bezoekjes aan het ziekenhuis per jaar. ,,En dat is winst. De ritjes naar het ziekenhuis kosten de patiënt, die vaak moe en kortademig is, heel veel energie,” zegt Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis. De zorgverzekeraar is de voortrekker van het thuismeet-systeem en maakt het grote experiment morgen bekend tijdens de nationale e-healtweek.

'Longaanvallen'

In Nederland hebben 600 duizend mensen COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). De ziekte wordt ook wel rokersziekte genoemd, omdat het vooral door roken wordt veroorzaakt. Patiënten kampen met een chronische ontsteking van de longen, waardoor ze moe en kortademig zijn en last hebben van hoesten en slijm. Het gevolg is dat ze vaak minder gaan bewegen en hun conditie verder verslechtert. Veel COPD-patienten hebben ook hartklachten. Zij moeten in het digitale systeem straks ook hun bloeddruk, gewicht en hartslag doorgeven.

Nu belandden COPD-patiënten 30 duizend keer per jaar met ‘longaanvallen’ in het ziekenhuis. Ze krijgen het plots zo benauwd dat ze vaak langer dan een week opgenomen moeten worden. De Long Alliantie Nederland heeft in haar nationaal actieprogramma tot doel gesteld om het aantal ziekenhuisopnamen met een kwart terug te dringen.

Haalbaar

Uit een recente pilot onder tweehonderd COPD-patiënten lijkt deze daling haalbaar, zegt FocusCura, het zorgbedrijf dat het thuissysteem ontwikkelde. De deelnemers bleken een kwart minder vaak op de spoedeisende hulp te belandden. Ook daalde het aantal dagen dat zij in het ziekenhuis lagen met 28 procent. Meer dan de helft van de patiënten voelde zich zelfstandiger door het thuismeetsysteem. De ziekenhuiskosten werden met een kwart teruggedrongen.

Momenteel doen het LUMC en UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek naar het precieze verschil tussen ouderwetse controles en het thuistestsysteem. Zorgverzekeraar Menzis verwacht dat stabiele patiënten straks nog maar één keer per jaar naar het ziekenhuis hoeven voor een uitgebreide long- en conditietest. Dit levert naar verwachting een flinke besparing in de zorgkosten op. Vooralsnog doen 15 ziekenhuizen mee. Zij liggen verspreid over het land, van het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente tot het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Om meer ziekenhuizen te motiveren tot deelname, geeft de verzekeraar de helft van haar kostenbesparing terug aan de ziekenhuizen.