‘E-sigaret efficiënter om te stoppen met roken dan pleisters of kauwgom’
E-sigaretten zijn twee keer zo efficiënt om te stoppen met roken als nicotinevervangende oplossingen zoals pleisters, pastilles en kauwgom. Dat blijkt uit de resultaten van een groot klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.
E-sigaretten bevatten geen tabak, maar wel een nicotinehoudende vloeistof die de gebruiker inhaleert in dampvorm. Veel grote tabaksbedrijven verkopen ondertussen e-sigaretten.
Gezondheidsexperts beschouwen het roken van e-sigaretten of ‘dampen’ al lang als een efficiënte manier om een tabaksverslaving af te zweren, maar wetenschappers zijn het nog niet eens over de voordelen en nadelen voor de gezondheid.
Uit een nieuwe studie die gefinancierd werd door het Britse Nationaal Instituut voor Gezondheidsonderzoek en uitgevoerd werd door onderzoekers van de Queen Mary University in Londen, blijkt nu dat dampen wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken.
Twee groepen
Voor het onderzoek werden 886 proefpersonen ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom, kauwtabletten en sprays. De andere groep kreeg een e-sigaret met een of twee flesjes dampvloeistof. Die voorraad mochten ze dan verder aanvullen met dampvloeistoffen naar keuze. Alle proefpersonen kregen minstens vier weken lang persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken.
18 procent van de e-sigaretgebruikers in de studie waren een jaar later van hun verslaving verlost. Van de deelnemers die andere middelen gebruikten om het roken af te leren, was slechts 9,9 procent ook effectief gestopt.
Verder onderzoek nodig
Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de aanpak met de e-sigaret efficiënter is omdat de gebruiker zijn dosis nicotine zo beter kan afstemmen op zijn individuele behoefte.
Onafhankelijke experts reageren enthousiast op de resultaten van het nieuwe onderzoek. ,,Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van het gebruik van elektronische sigaretten, maar experts zijn het erover eens dat e-sigaretten opvallend minder schadelijk zijn dan roken. Dus overstappen brengt waarschijnlijk wezenlijke gezondheidsvoordelen met zich mee”, zegt Jamie Hartmann-Boyce, gedragsexpert aan de universiteit van Oxford.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe adviezen om te stoppen met antidepressiva: ‘Mensen schrikken van klachten tijdens afbouwen’
-
PREMIUM26
Lieve Debby: ‘Als we ’s morgens zin hebben in een vluggertje weigert mijn jongeheer’
Soms loopt het wel lekker tussen de lakens. Zo goed dat je ’s morgens nog een keertje extra wil. Maar dat geeft wel extra druk. Vincent (43) krijgt er soms een ‘slappe’ van. Debby Gerritsen neemt zijn vraag mee in haar rubriek Lieve Debby, waarin ze elke week een liefdes-, lust- of levensvraag van een lezer beantwoordt. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Zeven uur per dag op je telefoon: hoe sociale media ons in hun greep houden en hoe je ervan loskomt
Trr, trr, een notificatie! Is het een appje, een dm of een like? Het lijkt onschuldig, maar sociale media zuigen niet alleen onze tijd en aandacht op, ze kunnen ook schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid, schrijft psycholoog Thijs Launspach in zijn nieuwe boek Asociale media. Hij pleit voor wetgeving om de macht van verslavende platforms als Facebook, Instagram en TikTok aan banden te leggen. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Volg ons ook op social media!
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Schaamlipverkleining, wanneer is dat een optie?
Het is normaal dat de binnenste schaamlippen van een vrouw groter zijn dan de buitenste. Niks aan de hand, zou je zeggen. Maar sommige vrouwen hebben er fysiek of mentaal last van. Wanneer is schaamlipverkleining een optie? We vragen het dr. Müjde Özer, plastisch chirurg en arts-seksuoloog.