Eerdere prognoses ic-opnames door omikron te pessimistisch: ‘We komen op de helft uit’
VideoDe eerdere prognoses van het RIVM over ic-opnames door de omikronvariant van het coronavirus waren ‘te pessimistisch’. ,,We denken dat we lager gaan uitkomen, op de helft", zei RIVM-baas Jaap van Dissel in een briefing voor Tweede Kamerleden.
Ook de kans dat iemand met omikron in het ziekenhuis terechtkomt, is volgens Van Dissel kleiner. Hoewel de besmettingen al weken stijgen, daalt de bezetting op verpleegafdelingen en op de ic's. ,,In de ziekenhuizen is de situatie een stuk rustiger dan buiten de ziekenhuizen. Maar om nou te zeggen dat er geen ziekenhuisopnames zijn door omikron, is ook weer niet waar.” Ook ziet Van Dissel dat die daling ‘nu wat afvlakt’.
Ook verwacht hij dat de opnames de komende tijd weer gaan stijgen. Hij baseert dat op andere landen, waar omikron al een ‘voorsprong’ had. Daar stijgen de ziekenhuisopnames inmiddels wel. ,,De aantallen die je in Frankrijk en Engeland ziet, wil je hier niet hebben.”
Omikron dominant
Omikron heeft de eerdere deltavariant van het coronavirus inmiddels helemaal verdrongen. Ondanks de hoge besmettingscijfers- de afgelopen weken werden dag- en weekrecords verbroken - lag het reproductiegetal (de snelheid waarmee het virus rondgaat) begin deze maand op 1,16. Dat het R-getal relatief laag ligt, komt volgens Van Dissel mogelijk door het gebruik van sneltesten in de kerstperiode. ,,De inschatting is dat de R weer gaat stijgen.” Dat komt ook door de recente versoepelingen.
Tekst gaat verder onder grafiek
Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet, komt morgen samen. Daar zullen ook nieuwe modellen worden besproken. Dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie. De belangrijkste vraag die daar beantwoord moet worden, is of de horeca en cultuur weer open kunnen. In een extra Veiligheidsberaad spreken burgemeesters daar vandaag al over. Van Dissel zei niets over eventueel nieuwe versoepelingen.
Wel zei hij dat de prognoses over het effect van de boostercampagne ‘te positief’ zijn geweest. In de modellen waar het RIVM mee rekende, ging het instituut ervan uit dat 90 procent van de 18-plussers een booster zou halen. Dat percentage blijft fors achter en ligt nu op 69,3 procent. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders hebben de oppepprik nog niet gehaald. ,,Als we dat niet omhoog krijgen, dan zorgt dat voor minder gunstige prognoses.” Al erkent hij ook dat de effectiviteit van de booster voor omikron niet 100 procent is. Ook daalt het effect van de booster sneller. ,,Je hebt een bepaald tijdswindow om van het effect te genieten", aldus Van Dissel.
Heupbreuk
Ook probeert het RIVM beter zicht te krijgen op het aantal mensen dat niet dóór omikron, maar mét omikron in het ziekenhuis belandt. Bijvoorbeeld iemand die omikron heeft met weinig klachten, die met een heupbreuk wel in het ziekenhuis belandt. ,,Daar moeten dan wel maatregelen genomen worden.”
Het OMT wil ook ‘kritisch kijken’ naar de quarantaineregels, zei Van Dissel, vooral naar het onderwijs. Daar zorgen besmettingen en quarantaine nu al vaak voor uitval van lessen en klassen die thuiszitten. Momenteel krijgt 1 op de 3 mensen die zich bij de GGD laat testen een positieve test. Als het aantal besmettingen de komende tijd gaat stijgen, zorgt dat ‘de komende weken wel voor een verstoring van de maatschappij’. Veel mensen kunnen dan thuis komen te zitten, omdat ze positief zijn getest of in contact zijn geweest met iemand die corona had.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Ziekteverzuim schiet omhoog door omikron: ‘Grote werkdruk in zorg en onderwijs baart zorgen’
Het ziekteverzuim in Nederland stijgt in een moordend tempo. Arbodiensten melden stijgingen van 30 tot ruim 50 procent. Omikron, griep, thuiswerken en werkdruk zijn de ziekmakers. -
Video's
Versoepelseinen op groen door bemoedigende gegevens? ‘De modellen zullen beter worden’
Nu in steeds meer landen blijkt dat de omikrongolf geen grote problemen in de ziekenhuizen geeft, neemt hier de druk om horeca en cultuur open te gooien toe. Ingewijden verwachten dat nieuwe RIVM-modellen daarvoor meer ruimte bieden. -
Kuipers erkent: er was flink wat gesteggel tussen ministerie en ziekenhuizen over ic-plekken
Het ministerie van Volksgezondheid en ziekenhuizen lagen tijdens de coronapandemie met elkaar overhoop over de financiering van extra bedden op de intensive care-afdelingen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) bevestigt berichtgeving in NRC hierover. Maar dat leidde volgens de minister niet tot minder ic-plekken. -
PREMIUM
GGD bereidt nieuwe prikcampagnes voor: ‘Ik acht kans heel reëel dat het virus terugkomt’
Twee jaar lang lag alles wat de GGD deed onder een vergrootglas. Corona-testlocaties uit de grond stampen, inenten, boosterprikken. Iedereen volgde het met argusogen. En toen waren we met z'n allen wel klaar met corona en verdween de GGD uit beeld. Tot deze week dan. Komt het virus terug? ,,Ik acht dat heel reëel.”
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Annemieke organiseert demonstratie voor recht op abortus: ‘Ook hier is dat niet vanzelfsprekend’
Om Amerikaanse vrouwen te steunen organiseert Annemieke van Straalen (23) morgen in Amsterdam een demonstratie voor het recht op abortus. Ze verwacht duizenden deelnemers. ,,Ook hier in Nederland is dat recht niet vanzelfsprekend.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.