Volledig scherm
Het aantal gevallen van boulimia is de laatste jaren afgenomen © thinkstock

Eetstoornis boulimia komt steeds minder vaak voor

Het aantal mensen dat lijdt aan de eetziekte boulimia nervosa is de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van psychiater Frédérique Smink van de Rijksuniversiteit Groningen. Het aantal nieuwe gevallen van anorexia bleef echter stabiel.

Smink onderzocht of het aantal nieuwe gevallen van eetstoornissen veranderde in de loop der tijd en welke het meeste voorkomen onder jongvolwassenen. Zij keek daarbij ook of de sociale status daar een rol bij speelde.

Uit haar onderzoek blijkt dat overgewicht normaler lijkt te zijn geworden, waardoor de druk om eetbuien te compenseren door bijvoorbeeld te braken of laxeermiddelen te gebruiken is verminderd. Ook zouden de opkomst van preventie en zelfhulp hebben bijgedragen aan een afname van boulimia.

Positief zelfbeeld
Volgens Smink helpt het als kinderen tussen de elf en dertien jaar een positief zelfbeeld hebben. Dat zou beschermen tegen eetproblemen op latere leeftijd. Aardig gevonden worden door veel klasgenoten kan juist bevorderen dat iemand de ziekte krijgt.

Is het aantal nieuwe gevallen van boulimia afgenomen, het aantal mensen met anorexia nervosa, waarbij de patiënt sterk vermagert, bleef de afgelopen drie decennia stabiel. De twee eetstoornissen zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die meestal ontstaan in de overgang van jeugd naar volwassenheid. Smink promoveert op 28 september op haar onderzoek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement