Volledig scherm
© ANP

Eigen risico niet meer te betalen

ZorgverzekeringHonderdduizenden Nederlanders hebben moeite om het verplichte eigen risico van hun zorgverzekering (360 euro) te betalen. Bij zorgverzekeraar VGZ lopen nu al 250.000 betalingsregelingen en ook andere verzekeraars zien het aantal exploderen. Sinds 2012 is sprake van een vervijfvoudiging.

Quote

Wij horen van huisartsen dat patiënten ondanks hun doorverwij­zing niet naar het ziekenhuis gaan of hun medicijnen niet ophalen. Daar is vooral het eigen risico debet aan.

Directeur Frank Elion van VGZ

Het laatste jaar is het aantal mensen met een betalingsregeling bij VGZ met 100.000 gegroeid. Ook bij Zilveren Kruis zijn inmiddels meer dan 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico, 80.000 meer dan in 2013. En bij Menzis is een vergelijkbare trend zichtbaar.

,,Een zeer ongewenste ontwikkeling," zegt directeur Frank Elion van VGZ. ,,Wij horen van huisartsen dat patiënten ondanks hun doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan of hun medicijnen niet ophalen. Daar is vooral het eigen risico debet aan." Ook de koepelorganisatie van huisartsen, LHV, maakt zich grote zorgen over het aantal zorgmijders.

Iedere Nederlander heeft te maken met het wettelijke eigen risico van 360 euro. Volgend jaar stijgt dat naar 375 euro. In ruil voor een lagere premie, is dat risico te verhogen naar maximaal 875 euro. Wie ziekenhuiszorg krijgt, moet tot aan dit bedrag de rekening zelf betalen, pas daarna vergoedt de zorgpolis de kosten.

Verzekeraars ontraden dat patiënten, als zij geen spaargeld hebben om een hoge zorgrekening te kunnen betalen.

Solidariteit
Het eigen risico is de afgelopen jaren al fors omhooggegaan. In 2008 bedroeg dit nog 150 euro, volgend jaar is dat al 375 euro, meer dan een verdubbeling.

Zorgverzekeraar CZ vindt dat de grens is bereikt. ,,Het eigen risico dient niet meer het oorspronkelijke doel; mensen bewust maken dat zorg geld kost. Dat hebben de meeste mensen nu wel tussen hun oren. Het dupeert nu met name chronisch zieken en ouderen. Gezonde mensen en mensen die het geld kunnen missen, kunnen elk jaar een fikse premiekorting opstrijken door het eigen risico te verhogen. Dit zet de solidariteit onder druk,'' aldus woordvoerster Els Potma van CZ.