Marjolijn Rodenburg met een reanimatiepop met borsten.
Volledig scherm
Marjolijn Rodenburg met een reanimatiepop met borsten. © Marjolijn Rodenburg

Eindelijk reanimatiepoppen met borsten: ‘Door schaamte gaan er nu vrouwen dood’

Wie zich aanmeldt voor een reanimatiecursus, krijgt steevast een mannelijke romp voor zich, waarop de techniek geoefend kan worden. Tot nu, want sinds een kleine maand krijgen de cursisten van Marjolijn Rodenburg ook de opdracht om een pop met borsten te redden van een denkbeeldige hartstilstand. Een belangrijke ontwikkeling voor de overlevingskansen van vrouwen, die op LinkedIn luid wordt toegejuicht.

19 reacties

 • Julia van Damme

  3 maanden geleden
  @Misjel Harten: Dank voor uw reactie! Erg goed dit te weten.
 • Lianne Van schoten

  3 maanden geleden
  Ik had dit ook van de week op tv gezien. Goed dat er aandacht voor is. Maar ik let niet op het geslacht als ik iemand zou moeten reanimeren. Misschien zijn er ook wel vrouwen die het gênant vinden om een man te reanimeren. Niet dat ik dat heb maar kan me dat zo indenken. 😉
 • Terry Duivesteijn

  3 maanden geleden
  Zelf ben ik reanimatie-instructeur. We weten uit onderzoek en jarenlange ervaring dat elke drempel die mensen ervaren er één teveel is. We moeten niet onderschatten wat de impact is op omstanders om een vrouw zomaar te ontkleden, het herkennen en erkennen is al een drempel. Vergeet niet dat elke seconde telt. Al het onderzoek is vanoudsher op mannen gericht, vrouwen hebben dan ook in de praktijk lagere overlevingskans. Bespreekbaar maken en oefenen op vrouwentorso's kan evt drempels wegnemen.
 • van Bergen

  3 maanden geleden
  Toch wel vreemd, die borstenkwestie. Eigenlijk is de vrouwelijke mens de enige van de primaten die levenslang geprononceerde borsten met zich mee moet torsen. Dit komt onder de verdere primaten (eigenlijk) niet voor. Die hebben het alleen tijdens de zoogtijd. Kan een arts onder de lezers van dit platform zijn/haar licht hier eens over laten schijnen, en ons dit duiden? Dank u.
 • Misjel Harten

  3 maanden geleden
  @julia van Damme. Iemand met een pacemaker of icd kan door u als hulpverlener gewoon met de inzet van een AED en reanimatie worden geholpen. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de patiënt dit soort hulpmiddelen in zich heeft. Geen tijd verloren laten gaan, starten met de 112 melding en reanimatie.