Emma (18) filmde haar fatale strijd tegen anorexia
Jessica Villerius maakte de documentaire Emma wil leven die morgenavond te zien is. Postuum, want de 18-jarige Emma is inmiddels overleden. Haar laatste wens was een documentaire over haar ziekte en daarom filmde ze zichzelf.
Hoe ben je in contact gekomen met Emma?
,,Ik heb haar bij leven niet gekend. Haar behandelaren hebben na haar dood heel voorzichtig gepolst of ik er iets voor zou voelen om een documentaire te maken van het materiaal dat Emma zelf heeft geschoten. Omdat ze dat zelf zo graag wilde. Ik had al twee films over het thema anorexia gemaakt en was er eigenlijk wel een beetje klaar mee."
Wat gaf de doorslag om toch de documentaire te maken?
,,Dat ze niet meer leefde en anderen wilde waarschuwen. Emma's wens was om een documentaire over haarzelf te maken die twee kanten op kon gaan. Laten zien dat je uit een onwaarschijnlijke positie terug kunt komen van anorexia. Of over hoe gevaarlijk deze ziekte is en hoe je er langzaam maar zeker dood aan gaat. Ik wist wel dat het geen esthetisch mooi document zou worden, want je ziet echt iemand doodgaan."
We horen onder andere dat Emma op een gegeven moment gedwongen gevoed wordt.
,,Voor de patiënt is dat de grootste nachtmerrie. Die ziet gedwongen voeding altijd als een gewelddadige handeling. Meisjes die anorexia hebben gehad, vertellen mij vaak dat dwangvoeding levensreddend is geweest, maar dat het heel traumatiserend is als artsen niet met ze overleggen en de controle volledig overnemen. Bij anorexia gaat het namelijk altijd om controle willen houden."
Waarom is Emma vervolgens uitbehandeld?
,,Sondevoeding hielp niet. Ik snap dat het een harde beslissing lijkt, maar er zijn tientallen deskundigen bij betrokken geweest. Er waren geen opties meer. Behalve nog een keer met eigen regie proberen te herstellen en naar de kliniek in Portugal te reizen waar een speciaal team om haar heen werd gezet. Iets wat ze zelf zo graag wilde. Ze kiest ervoor om te leven."
Maar de schade aan haar lichaam blijkt uiteindelijk te groot.
,,Ze waren er niet aan begonnen als het een mission impossible was geweest. Ze is denk ik ook echt naar Portugal gegaan om te kijken of ze haar lot kon tarten. Die kracht heeft iedereen haar willen geven en dat is de beste beslissing ooit geweest. Ze is uiteindelijk heel rustig overleden."
Wat hoop je met deze documentaire over te brengen naar de kijker?
,,Ik hoop dat het de mensen bereikt die nu aan deze ziekte lijden en denken dat ze een uitzondering zijn. Die denken: Ik ga toch niet dood, want zij is veel lichter dan ik ben. Emma maakt op de dag van haar overlijden een grapje over het sapje dat ze moet drinken. Het is uiteindelijk niet in de documentaire gekomen, want je moet keuzes maken. Ze ziet er dan echt niet slechter uit dan vier dagen daarvoor, maar een paar uur later is ze wel dood. Zo snel kan het dus gaan. Het is zulk gevaarlijk drijfzand. Als je nog enigszins van het leven houdt, zul je tegen de ziekte moeten vechten. En op tijd alsjeblieft."
Emma Wil Leven, NPO3, dinsdag om 21:20 uur
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tekort aan meer dan duizend medicijnen leidt tot agressie bij apotheek
Medicijnen die niet verkrijgbaar zijn of mogen worden verstrekt leiden in apotheken tot veel frustraties, en zelfs agressie. ,,Ik ben slechts de boodschapper. Het liefst verstrek ik alles aan iedereen die het nodig heeft.’’ -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
11
Is aftersun zonde van het geld? Expert legt uit wat je moet doen als je verbrand bent door de zon
Iets te veel zon gepakt? Tja, wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. En een dikke laag aftersun smeren, zo luidt het advies. Maar in hoeverre helpt aftersun eigenlijk wanneer de huid verbrand is door de zon? We vroegen het aan Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. -
PREMIUM1
Huisarts bezorgd: inflatie dringt door tot in de spreekkamer
Huisartsen krijgen, doordat alles steeds maar duurder wordt, steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten in de spreekkamer. Want door langdurige geldstress kunnen fysieke en mentale klachten ontstaan, erger worden of blijven bestaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
PREMIUM
Dit bosrestaurant staat midden in de natuur: ‘De Veluwe is mijn moestuin’
We moeten vertragen. Minder prikkels, meer contact met onszelf en de natuur. Een weekendje de natuur in op een landgoed, met diner, doet wonderen. -
PREMIUM
Miriam (55) heeft MS, maar houdt de eigen regie: ‘Een ziekte héb je, je bént het niet’
Sinds ze in 2005 de diagnose MS kreeg, is het leven van Miriam Rybier (55) flink veranderd, maar ze heeft de touwtjes nog altijd stevig in handen. „Ik steek mijn energie niet in dingen waar ik niets aan kan veranderen.” Ze is dan ook te vinden op Levenskunst 2.0, een festival over omgaan met (lichamelijke) tegenslag. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?