Volledig scherm
FOTO THINKSTOCK

'Energiedrankjes zijn zeer gevaarlijk voor jongeren'

UpdateCHICAGO - Energiedrankjes zijn enorm populair onder jongeren, maar blijken voor deze groep ook erg gevaarlijk. Volgens een Amerikaans onderzoek zouden drankjes met bijvoorbeeld Red Bull, Goldpower en Bullit streng gereguleerd moeten worden door overheden.

Volledig scherm

De drankjes helpen om wakker te worden of te blijven en komen van pas bij situaties waarin een langdurige concentratie is vereist, zoals bij schooltoetsen. ,,Er is niet genoeg studie gedaan naar de effecten van deze energiedrankjes. Ze worden veel gebruikt door tieners en volgens een recent rapport zijn ze levensgevaarlijk," meldt het persbureau AP.

Amerikaanse artsen sommen de gevaren, vooral veroorzaakt door een te hoge concentratie cafeïne, op in een rapport in het medische tijdschrift Pediatrics: hartkloppingen, beroerte, hartaanval, misselijkheid, benauwdheid, diarree, en zelfs een acute dood kunnen volgen op het gebruik.

Volgens het rapport bevatten sommige blikjes vier tot vijf keer meer cafeïne dan andere frisdranken en sommige kinderen drinken meerdere blikjes op een dag. Steven Lipshultz, professor pediatrie aan de Universiteit van Miami schreef het rapport met een aantal collega's. ,,Energiedrankjes moeten, net als tabak en alcohol, streng gereguleerd worden. Voor kinderen, tieners en jonge volwassenen is het niet vastgesteld welke hoeveelheid nog veilig is," aldus Lipshultz.

Energiedrankjes verschenen twintig jaar geleden in de supermarkten. Met felle kleuren en hippe namen schreeuwen de blikjes in de winkel om de aandacht van de jongeren. De drankjes worden ook gebruikt om te mixen met alcohol.

Frisdrankfabrikanten ontkennen het gevaar en stellen dat het gebruik van cafeïne veilig is. Wel adviseren zij consumenten die erg gevoelig zijn voor de stof goed de labels op de producten te bestuderen. (DHE)