Volledig scherm
Erasmus MC. © ANP

'Europa moet zelf dure medicijnen gaan maken'

Om medicijnen weer betaalbaar te maken, zou een consortium in Europa zelf medicijnen moeten gaan produceren. Dat heeft de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC verklaard tegenover de NOS.

Volgens Hans Büller, bestuursvoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum, bieden grote pharmaceuten nooit openheid in de productiekosten van medicijnen. Hij denkt dat als Europa zelf medicijnen gaat maken, dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten als Pompe en Fabry betaalbaar blijven en zo beschikbaar voor iedereen.

Büller haakt met zijn voorstel aan op de discussie die enkele weken geleden ontstond toen een conceptrapport van het College voor Zorgverzekeringen aan minister Schippers van Volksgezondheid uitlekte. Daarin stond dat het College wilde stoppen met het vergoeden van 'dure' medicijnen voor zeldzame aandoeningen als de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry.

Büller heeft weinig vertrouwen in de onderhandelingen die minister Edtih Schippers gaat voeren met de geneesmiddelenindustrie over de prijzen. Hij noemt dat een lapmiddel.