Volledig scherm
In de advertentie werd een foto van plusmodel Tess Holliday gebruikt. © AP

Excuses van Facebook voor verbieden plus-size model

Facebook krabbelt terug op het verbieden van een foto van plus-size model Tess Holiday in bikini bij een advertentie voor een evenement dat een positief lichaamsbeeld moet promoten. Volgens het sociale medianetwerk werd een lichaam op een onwenselijke manier afgebeeld, tot grote frustratie van de Australische feministische organisatie achter de foto's.

Volledig scherm
©
Quote

Ik kan begrijpen waarom ze proberen eetstoor­nis­sen aan te pakken, maar op een bepaald punt moet je er rekening mee houden dat op Facebook vrouwen met verschil­len­de gewichten bestaan

Jessamy Gleeson

De eventpagina mocht van Facebook blijven bestaan, maar de advertentie om deze te promoten werd niet goedgekeurd. ,,Advertenties zoals deze zijn niet toegestaan omdat ze zorgen dat lezers zich slecht voelen over zichzelf," zo is in het originele bericht van het Facebook Ads Team te lezen. In de reactie wordt ook gesuggereerd dat iemand die 'rent of op een fiets rijdt' meer gepast zou zijn.

Jessamy Gleeson van Cherchez La Femme, de organisatie van het 'Feminism and Fat'-evenement, vertelt aan de BBC dat ze woest was. ,,Ze hebben geen controle over vrouwenlichamen als het aankomt op aanvaardbare schoonheidsstandaarden," zegt ze. ,,Ik kan begrijpen waarom ze proberen eetstoornissen aan te pakken, maar op een bepaald punt moet je er rekening mee houden dat op Facebook vrouwen met verschillende gewichten bestaan."

Belediging
Inmiddels heeft Facebook excuses aangeboden. ,,Ons team verwerkt wekelijks miljoenen advertentieafbeeldingen, dus we maken soms fouten," vertelt een woordvoerder. ,,Om duidelijk te zijn: het beeld strookt met ons advertentiebeleid. We hebben de foto nu goedgekeurd en verontschuldigen ons voor de belediging dat dit heeft veroorzaakt."

Blijkbaar had Cherchez La Femme echter geen toestemming om de foto van Tess Holliday te gebruiken. De organisatie had contact opgenomen met het management van het model, maar kreeg nooit een antwoord. De foto prijkt wel weer bovenaan de facebookpagina.