Experts: kom met behandeling voor ziekmakend socialmediagebruik
Er moet een erkende behandeling komen voor een socialemedia-verslaving. Meer patiënten kloppen met dit probleem aan bij verslavingsklinieken, maar ze worden niet behandeld. Dwangmatig gebruik van Facebook en Instagram is geen erkende ziekte en wordt dus niet vergoed.
Drie jaar geleden gaf een op de zes jongeren aan verslaafd te zijn aan sociale media. Bij sommige mensen gaat het gebruik van de smartphone of tablet zo ver dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. Ze komen niet meer toe aan een studie, verliezen sociale contacten in de 'echte wereld' of kampen met slaaptekort.
Verslaafden zitten de hele dag door op Facebook om maar te kijken hoeveel likes een bericht krijgt. Ze gebruiken elke vrije minuut om series te kijken of zitten tot diep in de nacht op hun smartphone om maar geen app-bericht te hoeven missen.
Niet erkend
Hoewel verslavingsklinieken zien dat meer mensen erdoor in problemen komen, is dwangmatig gebruik van sociale media geen erkende ziekte. Het gevolg is dat de specialisten deze patiënten alleen via een omweg kunnen behandelen. De klinieken zoeken bijvoorbeeld naar andere problemen, zoals drugsgebruik, zodat ze cliënten tóch kunnen helpen. Daardoor zijn er nu echter geen harde cijfers bekend over het aantal mensen dat hulp zoekt voor socialemedia-verslaving, omdat het niet als zodanig wordt geregistreerd.
,,Een minderheid van de mensen verliest zich in sociale media’’, zegt Gert-Jan Meerkerk van onderzoeksbureau IVO. ,,Dat is net als met gokken. Maar er zijn mensen die problemen ervaren, dus het zou onwenselijk zijn als die naar huis worden gestuurd.’’
Een minderheid van de mensen verliest zich in sociale media
Vergoeding
Verslavingsdeskundigen pleiten voor erkenning van dwangmatig gebruik van sociale media. Alleen als er een officiële diagnose komt, vergoeden zorgverzekeraars een behandeling.
Zorginstituut Nederland, dat nieuwe ziektes kan toevoegen, zegt dat problematisch beeldschermgebruik nog niet is benoemd, omdat er meer onderzoek nodig is. Deskundigen willen dat het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving erkend wordt. Nu is nog niet vastgesteld wanneer hiervan echt sprake is.
Geen regels
,,Bij alcohol zijn de maatschappelijke regels duidelijk’’, verklaart Rob Meeuwsen, maatschappelijk werker bij Tactus Verslavingszorg. ,,Je kunt niet tijdens de lunch op je werk met een flesje wijn aankomen of met een kegel achter je bureau gaan zitten. Voor het gebruik van sociale media zijn die regels er nog niet en is er ook verschil van acceptatie tussen generaties."
Wel zien de verslavingsklinieken patiënten die de hele tijd online gaan zonder dat ze het eigenlijk willen. Het is een kenmerk van dwangmatig gebruik. ,,Ik wil niet meteen alles een verslaving noemen, maar er ontstaan wel problemen door’’, legt Ando Rokx, klinisch psycholoog bij Rodersana, uit. ,,Die mensen kunnen er niet meer van loskomen en hebben hulp nodig.’’
Bij alcohol zijn de maatschappelijke regels duidelijk
Gamen
Verslavingskunde Nederland pleit voor meer onderzoek naar het problematische beeldschermgebruik. Dat kan aantonen of de nieuwe verslaving een échte diagnose moet krijgen. De deskundigen wijzen naar gokken en gamen. Gokken was decennia geleden geen erkende verslaving, maar is nu niet meer weg te denken. En een gameverslaving behoort tot de nieuwkomers. Die is nog niet geaccepteerd als officiële stoornis omdat er nog onvoldoende bewijs voor is, maar krijgt wél aandacht.
Volgens Zorginstituut Nederland is er nu onvoldoende wetenschappelijk bewijs om het dwangmatig gebruik als psychische stoornis te benoemen. Bovendien is nog onduidelijk of het socialemedia-gebruik verandert na een behandeling.
Facebookgebruik
Vorige week kwam in het nieuws dat jongeren Facebook de rug toekeren en ouderen juist meer gebruik maken van het social media platform. Hoe zit dat precies? Chef Digitaal Jaap van Zessen legt het uit in onderstaande video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Mensen met suikerziekte lijken baat te hebben bij maximaal 10 uur per dag eten
Eten binnen een beperkt aantal uren per dag lijkt een positief effect te hebben bij volwassenen met diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht lieten proefpersonen maximaal tien uur per dag eten. Dat bracht hun bloedsuikerspiegel omlaag. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUMHemd van het lijf
Dolf Jansen is blij met zijn lichaam: ‘Ik ben afgetraind en dan heb je een magere kop’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Voor Dolf Jansen geen vlees (‘dat is een no-brainer’) en alles wat hij ooit deed op sportgebied was om te janken, behalve hardlopen. ‘Tijdens het trainen discussieer ik in gedachten met Caroline van der Plas.’ -
Hoe controleer je je borsten op knobbeltjes? ‘Beste moment om te voelen is in de week na je menstruatie’
Met enige regelmaat, of gewoon af en toe. Hoe vaak moet je je borsten controleren op knobbeltjes en hoe doe je dat eigenlijk? -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
-
'Regels voor het gebruik van sociale media ontbreken'
Deskundigen willen dat het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving erkend wordt. Nu is nog niet vastgesteld wanneer hiervan echt sprake is. -
WHO adviseert mensen besmet met apenpokkenvirus om zich van huisdieren te isoleren
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt mensen die besmet raken met het apenpokkenvirus en huisdieren hebben om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Vorige week werd een eerste besmetting bij een hond gemeld nadat het dier bij zijn besmette baasjes in bed had geslapen. Dat zoiets ‘in theorie’ mogelijk was, wisten experts van de WHO. Zo'n besmetting verhoogt de kans op gevaarlijke mutaties. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.