Volledig scherm
© Wikipedia/AFP

Experts vrezen explosie zika-virus bij carnaval Brazilië

Gezondheidsexperts in Brazilië zijn erg bang dat het voor baby's mogelijk levensgevaarlijke zika-virus zich enorm gaat verspreiden tijdens het jaarlijkse carnaval van volgende maand. De combinatie van de virusepidemie en de miljoenen schaarsgeklede mensen op straat zijn volgens kenners een 'explosieve cocktail'.

Wat is het zika-virus?
Het virus, in de vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Oeganda, lijkt sterk op tropenziektes als knokkelkoorts. De symptomen - onder meer koorts, huiduitslag en gewrichtspijn - zijn meestal na een week over. Bovendien heeft slechts een op de vier mensen met het virus last van die verschijnselen. Zika is niet gevaarlijk voor volwassenen.

Voor baby's is het virus mogelijk wel levensgevaarlijk. Kinderen van vrouwen met het virus worden vaak geboren met een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Dat kan leiden tot verstandelijke beperkingen of een vroege dood. Het verband tussen deze aandoening (microcefalie genoemd) en het zika-virus is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Desalniettemin lijkt het er sterk op dat dit verband er wel is. In Brazilië, het centrum van de huidige uitbraak, werden sinds oktober vorig jaar zo'n 3.900 baby's geboren met een te kleine schedel en een verstandelijke beperking. Normaal gaat het om 150 kindjes in een heel jaar.

Volledig scherm
De feestgangers dragen waarschijnlijk geen beschermende kleding. © afp

Dat meldt The Guardian vrijdag. Het virus wordt verspreid door de zogenoemde Aedes aegypti-muggen, die begin februari het hoogtepunt van hun paartijd beleven - precies tijdens het feest.

In carnavalshoofdstad Rio de Janeiro gingen vorig jaar zo'n 4,7 miljoen mensen de straat op, waarvan bijna een miljoen toeristen. De feestgangers dragen dit jaar ondanks de epidemie waarschijnlijk geen beschermende kleding, vrezen experts.

Verrassing
,,Die mensen worden blootgesteld aan het virus'', zegt Eurico Arruda, hoogleraar virologie aan de Universiteit van São Paulo. ,,Het is waarschijnlijk dat het aantal zika-gevallen toeneemt.''

De onderzoeker is blij dat onder meer de Amerikaanse overheid zwangere vrouwen heeft afgeraden om naar Zuid-Amerika te reizen. De regering van El Salvador raadt vrouwen zelfs aan om voor 2018 niet meer zwanger te raken.

,,We wisten niks over deze ziekte en het kwam als een verrassing'', zegt Arruda. ,,Als ik een zwangere vrouw was, zou ik hieraan niet willen worden blootgesteld.''

Beloning of boete
Er is op dit moment geen vaccinatie of genezingswijze voor het virus. De Braziliaanse autoriteiten proberen met man en macht verdere verspreiding te stoppen. In de meest getroffen gebieden gaan experts - soms samen met soldaten - bijvoorbeeld langs alle huizen om mogelijke broedplaatsen van muggen te verwijderen, zoals waterbadjes. Elders krijgen mensen geld als ze hun huizen mugvrij maken en boetes als ze dat niet doen.

Niet alleen het carnaval, maar ook de Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar vormen volgens kenners een mogelijk zika-gevaar. De organisatie heeft al gezegd dat de wedstrijdlocaties dagelijks worden onderzocht op broedplaatsen van muggen. Daarnaast is het tegen die tijd winter in Brazilië, waardoor er vermoedelijk minder muggen zijn.

Volledig scherm
Aedes aegypti-mug. © University of Notre Dame

Ook in Nederland?
In ons land zijn tot nu toe tien gevallen van besmetting met het virus bekend. Al die mensen liepen het zika-virus op in Suriname, waar de Aedes-mug ook voorkomt. Onder de besmette mensen zijn geen zwangere vrouwen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat het virus zich niet in Nederland kan verspeiden, omdat de mug hier niet voorkomt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement