Volledig scherm
© thinkstock

Extreme vorm PMS de boeken in als mentale stoornis

Vrouwen die ernstige humeurswisselingen hebben tijdens of net voor hun menstruatie kampen vanaf nu officieel met een mentale ziekte. Het dysforisch premenstrueel syndroom (PMMD) wordt door psychiaters omschreven als een extreme vorm van het premenstrueel syndroom (PMS). De aandoening is vanaf nu te vinden in de vijfde editie van de Amerikaanse handleiding van mentale stoornissen.

De beslissing om het dysforisch prementstrueel syndroom op te nemen in het Amerikaanse handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders veroorzaakt veel kritiek. Het zou volgens tegenstanders bijdragen tot het stereotype beeld dat vrouwen een keer per maand emotioneel onstabiel zijn. Ongeveer drie tot acht procent van de vrouwen heeft officieel PMMD.

Klachten
De symptomen zijn geïrriteerd zijn, snel woedeaanvallen krijgen, meer conflicten hebben met medemensen, moedeloosheid, wanhopige gevoelens, slaaploosheid en een veranderde appetijt tijdens de meeste menstruele cyclussen. De symptomen moeten zich minstens twee opeenvolgende menstruele cyclussen herhalen en moeten een normaal leven onmogelijk maken. Het grote verschil met PMS is dat de meeste symptomen mild zijn. De depressieve gevoelens mogen ook slechts enkel dagen voor de menstruatie opduiken.

De erkenning van de stoornis kan volgens voorstanders leiden tot een betere behandeling en het beter begrijpen van de aandoening. Door een anticonceptiepil te nemen kun je de symptomen aanzienlijk beperken.

  1. Britse toerist (32) vecht voor leven ‘door coronavirus’, meer dan 200 Chinezen met longontsteking
    Update

    Britse toerist (32) vecht voor leven ‘door coronavi­rus’, meer dan 200 Chinezen met longontste­king

    Een Britse toerist vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in Thailand nadat hij tijdens een bezoek aan het populaire eiland Koh Phi Phi is getroffen door een levensbedreigende longinfectie. Artsen in het ziekenhuis houden er rekening mee dat de kerngezonde Ash Shorley (32) slachtoffer is geworden van het coronavirus. Daarmee is hij mogelijk het eerste westerse slachtoffer van het oprukkende virus.