Volledig scherm
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. © AP

Farmaceuten storten zich op vaccin zikavirus

De geneesmiddelenfabrikanten Pfizer, Johnson & Johnson en Merck hebben woensdag de aanval op het zikavirus geopend. De Franse farmaceut Sanofi Pasteur kondigde een dag eerder al aan te beginnen met het ontwikkelen van een vaccin.

Volledig scherm
De Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zegt dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen. © AP
Volledig scherm
Al dagen proberen de autoriteiten in de getroffen landen de muggen met wolken pesticiden een kopje kleiner te maken. © REUTERS

De vaccinmakers lichten hun bestaande vaccins door om te zien of middelen tegen verwante ziektes aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het oprukkende zikavirus. Sanofi denkt dat zijn middel tegen dengue misschien gebruikt kan worden voor een zikavaccin.

Maandag bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het door muggen overgedragen zikavirus tot wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Het virus leidt tot koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, maar wordt ook in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. WHO vreest voor miljoenen besmettingen en 'verwoestende gevolgen'.

Johnson & Johnson en Sanofi benadrukten dat het wel enige tijd kan duren voor er een werkend vaccin is. Er bestaat vooralsnog geen vaccin tegen het zika-virus. De enige manier is voorkomen dat je gebeten wordt door de zogenoemde Aedes-muggen, die de besmetting overbrengen.

Bezorgdheid
Het zika-virus wordt in dezelfde categorie geplaatst als de internationale bezorgdheid rond Ebola vorig jaar. Inmiddels is het zika-virus in 21 landen vastgesteld, vrijwel allemaal in Latijns-Amerika. De meeste infecties zijn mild en veroorzaken weinig of geen symptomen, hoewel er enkele gevallen zijn van een zeldzame verlammingsaandoening: het Guillain-Barre syndroom.

Ook de Braziliaanse minister van volksgezondheid Marcelo Castro zei maandag in een interview dat de uitbraak van het zika-virus ernstiger is dan gedacht, omdat in 80 procent van de gevallen mensen geen symptomen vertonen.

Hersenafwijkingen
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. Volgens minister Castro zijn er inmiddels 3700 bevestigde en vermoedelijke gevallen van pasgeborenen met hersenafwijkingen in Brazilië.

Dit is wat jij moet weten over het zika-virus.

Volledig scherm
Het zika-virus kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn. © AP