Volledig scherm
Een menselijke hart. © anp

Fatale hartaandoening vaak over het hoofd gezien

Tienduizenden ouderen lopen rond met een lekke of verkalkte aortaklep zonder dat ze het weten. Ze denken dat de vermoeidheid en kortademigheid 'gewoon ouderdom' zijn. Een lekke klep kan levensbedreigend zijn.

Volledig scherm
Cardioloog Pim Tonino © Catharina Ziekenhuis
Quote

Een openhart­ope­ra­tie is voor ouderen vaak te belastend. Via de lies ingrijpen kan tot op zeer hoge leeftijd. Dit jaar hebben we twee dames van 94 jaar zo geholpen

Pim Tonino, cardioloog

Nederlanders zijn nauwelijks op de hoogte van aortaklepstenose, blijkt uit een enquête onder 1.400 mensen door hart.volgers.org, een patiëntenplatform waar medische experts vragen beantwoorden. Van de 60-plussers kampt 15 tot 25 procent met een vernauwde of lekke aortaklep. Bij 2 tot 3 procent van de 75-plussers is de aortaklepstenose zo ernstig dat een operatie nodig is.

De aortaklep zit tussen het hart en de aorta en voorkomt dat doorgepompt zuurstofrijk bloed terugstroomt in het hart. Een krakkemikkige klep kan tot zuurstoftekort in het bloed leiden en dat kan fataal worden.

Klachten
Uit de enquête blijkt dat 40 procent van de Nederlanders niet weet wat aortaklepstenose is. Symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst en duizeligheid worden toegeschreven aan de leeftijd. ,,Ga naar de huisarts als je dergelijke klachten hebt", roept cardioloog Pim Tonino van de website hart.volgers.org, werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, ouderen op. ,,We moeten ons veel bewuster worden van het probleem.''

Onderwijsbestuurder Jan van Nierop (60) uit Veldhoven ging begin dit jaar wél naar de dokter. Hij had een hoestje dat niet overging. ,,Ik kon nog gewoon naar de sportschool, maar was wel wat kortademig. Een bronchitis, dacht ik." Van Nierop had vijf omleidingen en een nieuwe aortaklep nodig. Hij is door het oog van de naald gekropen, beseft hij.

Ruisje
Een eerste diagnose is eenvoudig. Met een stethoscoop hoort de dokter een ruisje als de klep mankementen vertoont. In een hartcentrum kan exact worden bepaald wat er loos is. Vervanging van een klep gaat operatief of met een katheter via de lies. Tonino: ,,Vooral voor 75-plussers is dat laatste goed nieuws. Een openhartoperatie is voor hen vaak te belastend. Via de lies ingrijpen kan tot op zeer hoge leeftijd. Dit jaar hebben we twee dames van 94 jaar zo geholpen.''

Wanneer niet wordt ingegrepen, is de kans op vijf jaar overleving circa 50 procent, terwijl dit na de ingreep zo'n 80 procent is.