Volledig scherm
Bénédicte Ficq © anp

Ficq doet aangifte tegen tabaksfabrikanten

Advocaat Bénédicte Ficq wil een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten. Ze doet dat namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, vertelt ze donderdagavond in het tv-programma RTL Late Night.

Ze gaat proberen de fabrikanten strafrechtelijk te vervolgen. Een schadevergoeding gaat de advocaat namelijk niet ver genoeg, de inzet van de zaak is tabaksfabrikanten achter de tralies te krijgen. De fabrikanten zouden namelijk ,,opzettelijk en met voorbedachten rade'' de gezondheid van rokers benadelen en dat is strafbaar.

Ze vermoedt dat het voor het eerst is dat er een strafzaak tegen de fabrikanten wordt aangespannen.

Via de website www.sickofsmoking.nl probeert Van Veen zo veel mogelijk medestanders te vinden in haar zaak. Van Veen gaat binnenkort aangifte doen, laat ze weten.

  1. Chantal geeft vanuit haar rolstoel mantelzorg aan oma: ‘We zijn een goed team’
    PREMIUM

    Chantal geeft vanuit haar rolstoel mantelzorg aan oma: ‘We zijn een goed team’

    Chantal Hendriks (40) is als mantelzorger de steun en toeverlaat van haar 92-jarige oma Conny Hendriks. Hoewel Chantal in een rolstoel zit vanwege reuma, gaat ze meerdere keren per week langs bij haar oma om te helpen met allerlei klusjes. Of gewoon voor een kop koffie en gezelligheid. Op de Dag van de Mantelzorg vertellen de twee openhartig over hun situatie. ‘Als mij plots iets te binnen schiet, heeft Chantal het al geregeld.’