Volledig scherm
© anp

Fouten en achterstanden bij het uitbetalen van pgb's

Door grote computerproblemen bij zorgverzekeraar Agis/Achmea hebben honderden houders van een persoonsgebonden budget (pgb) begin dit jaar te weinig, dubbel of te laat zorggeld ontvangen via hun zorgkantoren.

Dat bevestigde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Ruim elfhonderd budgethouders kregen in januari hun voorschot tweeënhalve week te laat. Daardoor hadden ze tijdelijk geen geld om hun zorgverleners te kunnen betalen.

Daarna is in 'enkele tientallen gevallen' ten onrechte het pgb-budget van 2013 dubbel uitbetaald. Deze mensen krijgen een verzoek tot terugbetaling in februari of maart. En maximaal 1373 cliënten die wonen in een wooninitiatief kregen een korting van 10 procent op het budget, terwijl ze helemaal niet onder een geplande bezuiniging vallen.

Zij krijgen begin maart met terugwerkende kracht alsnog het juiste bedrag op hun rekening. Ook is er een vertraging in de verwerking van nieuwe pgb-aanvragen. Staatssecretaris Van Rijn: 'Ik betreur de achterstanden bij Agis/Achmea, omdat dit voor onrust en problemen heeft gezorgd bij budgethouders. Agis/Achmea geeft aan met volle inzet te werken aan de resterende achterstanden en de grootste groepen budgethouders zijn inmiddels uit de problemen.'

D66-Kamerlid Vera Bergkamp is boos over de ontstane problemen. 'Het is nog erger dan ik dacht. Er is wel heel veel misgegaan. En er is ook nog geen zekerheid dat het begin maart is opgelost. Ik blijf er bovenop zitten, want dit is natuurlijk erg vervelend voor de mensen in kwestie die het pgb-budget nodig hebben om hun zorg in te kopen.'

De problemen traden op bij Agis/Achmea door de overgang van twee verschillende administratieve systemen naar één systeem.