Volledig scherm
© ap

Fruit eten maakt je optimistisch

Mensen die veel groenten en fruit eten, zijn vaak optimistischer over de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard universiteit. Wetenschappers ontdekten dat optimisten een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed hebben, een stof die we uit planten halen.

Een veelvoorkomende carotenoïde is bètacaroteen, een kleurstof die in hoge mate aanwezig is in oranje groenten en fruit en in groene bladgroenten. Eerdere studies toonden al aan dat een hoog antioxidantengehalte, waar carotenoïden een vorm van zijn, kan wijzen op een goede gezondheid. Antioxidanten gaan namelijk de productie van vrije radicalen tegen, die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ziektes.

'Maar nu blijkt ook dat optimisten een hoger gehalte van carotenoïde in hun bloed hebben, bijvoorbeeld het belangrijke bètacaroteen', zegt onderzoeksleidster Julia Boehm van de Harvard School of Public Health.

Optimisme
Tot die conclusie kwam het team na een onderzoek bij bijna 1.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 25 en 74 jaar oud. In hun bloed werd gezocht naar de concentraties van negen verschillende antioxidanten, inclusief carotenoïden zoals bètacaroteen en vitamine E. Daarnaast vulden de proefpersonen ook een vragenlijst in hun over hun attitudes ten opzichte van het leven. Op die manier werd hun graad van optimisme bepaald.

En wat bleek? Optimisten mensen hadden tot 13 procent hogere carotenoïdegehaltes in hun bloed dan minder optimistische mensen.
De wetenschappers geloven dat een hogere consumptie van groenten en fruit bij optimisten minstens deels verantwoordelijk is voor dat resultaat.

Het team stelde ook vast dat mensen die twee of minder porties fruit en groenten per dag aten duidelijk minder optimistisch waren dan de proefpersonen die er dagelijks drie of meer opnamen. 'De relatie tussen optimisme en een hoger carotenoïdegehalte kan deels verklaard worden door het feit dat optimisten de neiging hebben om gezondere gewoontes aan te nemen, zoals groenten en fruit eten of niet roken. Maar dat is slechts een gedeeltelijke verklaring', denken de wetenschappers.

Stressniveau
De resultaten komen alleszins overeen met eerder onderzoek. Vorig jaar ontdekten wetenschappers van de Warwick University nog dat mensen die dagelijks zeven porties groenten en fruit eten het gelukkigst zijn.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe groenten en fruit ons psychologisch welzijn kunnen bevorderen, wordt dat voordeel vooral toegeschreven aan de antioxidanten die ze bevatten. Van die stof wordt namelijk gedacht dat ze het stressniveau vermindert.