Volledig scherm
© anp

Geboren na 2016? Roken verboden!

Kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, mogen nooit een sigaret in handen krijgen. De stichting Eindspel Tabak wil een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan deze generatie van de toekomst.

BijlageDownload

De stichting, die mede door oud-minister Els Borst is opgericht, komt maandag met een rapport naar buiten over de economische kosten van roken.

Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek heeft daarin becijferd dat het roken de samenleving jaarlijks naar schatting tientallen miljarden kost. Volgens de onderzoekers komt dat neer op een gemiddeld bedrag van 2000 euro per jaar per hoofd van de bevolking.

De meeste kosten komen voor rekening van de roker zelf. Die gaat gemiddeld 10 jaar eerder dood dan een niet-roker en heeft minder kwaliteit van leven door een grotere kans op ziektes. Maar ook de maatschappelijke kosten zijn niet mis als gevolg van de druk op de gezondheidszorg en een hoger ziekteverzuim bij rokers. Als rokers de kosten tegen de baten zouden wegstrepen, zouden ze het wel uit hun hoofd laten om een pakje sigaretten te kopen. Het onderzoek legt bloot dat rokers bepaald geen rationele consumenten zijn: 'Zij onderschatten de kans dat zij ziek worden van roken en eerder overlijden.'

Verslaving
De meeste rokers beginnen al voor hun 18de verjaardag, waardoor het voor hen moeilijker is om de gevolgen te overzien. Als hun liefhebberij eenmaal een verslaving is geworden, kunnen ze bovendien moeilijker stoppen. Met het pleidooi voor een verbod wil de stichting deze trend doorbreken. De longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die ook bij de stichting Eindspel Tabak zijn betrokken, pleiten al langer voor strengere maatregelen om het roken uit te bannen.