Volledig scherm
© ARCHIEFFOTO ANP

Geen sprake van 'euthanasiehype'

UpdateHuisartsen verlenen niet vaker euthanasie, maar het wordt wel vaker gemeld en besproken met de patiënt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde inventarisatie van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Tien jaar geleden is de euthanasiewet in Nederland aangenomen. Die maakt het mogelijk voor een huisarts om het leven van een patiënt te beëindigen op zijn of haar nadrukkelijke verzoek.

Het aantal meldingen van huisartsen is sinds die tijd iets toegenomen, maar het is niet vaker verleend. Er is dus geen 'euthanasiehype' ontstaan, constateert het Nivel. 'Het wordt vaker als optie besproken. Dat komt de kwaliteit en transparantie ten goede', aldus Nivel-onderzoeker Gé Donker.

Het Nivel registreert het aantal euthanasieverzoeken bij huisartsen sinds 1977. In de jaren '70 was pijn de belangrijkste reden voor een euthanasieverzoek. Tegenwoordig geeft één op de vijf mensen pijn als reden. Verlies van waardigheid en zingeving zijn tegenwoordig de belangrijkste redenen voor het verzoek.