Geheim advies wijst uit: zorgbudget blijft 'n rommeltje
Het systeem achter de persoonsgebonden budgetten (pgb's) werkt voor geen meter en moet snel op de schop. Ook een verbeterproject bij de Sociale Verzekeringsbank is gedoemd te mislukken. Dat staat in een geheim conceptadvies van de ict-baas van het rijk, in bezit van het AD.
Ik zeg al lang: dit systeem gaat zo niet vliegen. Er moet worden nagedacht of en hoe de betalingstaak weggehaald kan worden bij de Sociale Verzekeringsbank
De conclusies van het BIT - een bureau dat automatiseringsprojecten onder de loep neemt - zijn hard. De wijze waarop 'pgb-fabriek' de Sociale Verzekeringsbank, gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid de verwerking van de zorgbudgetten nu met elkaar hebben geregeld, deugt niet.
,,In onze ogen moet er zo snel mogelijk een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten," constateert ict-topambtenaar Hans Wanders. Hij beschrijft 'veel besluiteloosheid', 'trage verbetering' en 'botsende belangen'.
Gekraakt
Ook een ict-project van de Sociale Verzekeringsbank, bedoeld om het betalingssysteem achter de pgb's te vervangen en zo de dienstverlening te verbeteren, wordt gekraakt.
,,Het BIT acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet." Het project is volgens het bureau te optimistisch ingeschat, onvoldoende doordacht en de financiering is onduidelijk.
De conclusies zijn een klap in het gezicht van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die verantwoordelijk is voor de huidige opzet. Hij werd begin vorig jaar geconfronteerd met de computerproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank. Hierdoor kregen duizenden zorgverleners geen, te veel of te weinig pgb-geld binnen.
Onder politieke druk stampte Van Rijn het verbeterproject uit de grond. Hij krijgt van Wanders het advies om nu 'een sterke opdrachtgever' aan te stellen die de systeemfouten repareert in de pgb-verwerking. De ict-baas heeft hiervoor al iemand op het oog: de huidige topambtenaar op langdurige zorg.
CDA-Kamerlid Mona Keijzer volgt de ict-problemen rondom de pgb's nauwgezet. ,,Ik zeg al lang: dit systeem gaat zo niet vliegen. Er moet worden nagedacht of en hoe de betalingstaak weggehaald kan worden bij de Sociale Verzekeringsbank."
Ook Van Rijns PvdA-collega staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wordt getroffen: de Sociale Verzekeringsbank zelf valt onder háár verantwoordelijkheid. Klijnsma moet een 'ervaren, kritische en onafhankelijke' adviseur aanstellen, luidt de aanbeveling.
Voortvarend
Ze is daarbij voortvarend te werk gegaan, want op 22 januari schoof de staatssecretaris plots een externe ict-adviseur naar voren. De alarmerende conceptbrief aan Klijnsma, die in handen is van het AD, dateert al van 4 januari. De eindversie wordt binnenkort verwacht.
PvdA-bewindsvrouw Jetta Klijnsma zette eind januari de topvrouw van de Sociale Verzekeringsbank op straat. Althans, dat was haar lezing in een Kamerbrief. Ingewijden stellen dat bestuursvoorzitter Nicoly Vermeulen de eer aan zichzelf heeft gehouden toen ze tijdens een gesprek ontdekte dat Klijnsma haar zittingstermijn, die afloopt op 1 juni 2017, niet zou verlengen.
Kenners van het pgb-dossier vonden het al vreemd dat Vermeulen nu pas de wacht werd aangezegd, terwijl het hoogtepunt van de malaise bij de Sociale Verzekeringsbank lag in de eerste helft van vorig jaar.
Nu melden bronnen dat Vermeulen wilde weten hoe de vlag erbij hing op het ministerie van Sociale Zaken, nadat ze rond kerst een openhartig interview aan NRC Handelsblad had gegeven, waar oppositiepartij SP meteen Kamervragen over stelde.
Vermeulens ontslag kwam als een verrassing en de vertrekonderhandelingen verliepen naar verluidt moeizaam. Het aftreden mocht niet gekoppeld worden aan het pgb-debacle. Daarom staat het woord 'pgb' ook nergens in de brief over het ontslag van de SVB-baas, die Klijnsma stuurde aan de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM22
Elleke en Claudia zijn mantelzorgers voor hun moeder: ‘Ze zei: ik snap wel dat je man bij je is weggegaan’
Journalisten Elleke van Duin (56) en Claudia Straatmans (55) combineren hun baan en het runnen van hun gezin met de zorg voor hun moeders. Ze zoeken hun weg in de mantelzorgjungle en vinden troost bij elkaar op de lastige momenten. ‘Ik snap wel dat jouw man bij jou is weggegaan, zegt mijn moeder.’ -
PREMIUMcolumn35
Ziek is ziek: iedere baas heeft het daar gewoon mee te doen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen raakt volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft? -
PREMIUMHemd van het lijf
Alex Boogers vindt het onrechtvaardig: 'Mannen die altijd zopen en nu sixpack hebben’
Het schoot Alex Boogers in zijn rug bij het sjouwen van een zwaar tuinbeeld, nu houdt extreme zenuwpijn hem in een rolstoel. ‘Poëtische kwaadaardigheid noem ik het.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.