Volledig scherm
© ANP / Roos Koole

Gevaarlijk slaapdieet met pijnstillers heeft op internet een tweede leven

Als je slaapt kun je niet eten. Dat is min of meer de samenvatting van een methode van afvallen waar experts nu voor waarschuwen omdat het gevaarlijke dieet op internet wordt gepropageerd.

De gedachte is niet nieuw, maar het blijkt dat volgers van dit ‘dieet’ zelfs slaapmiddelen en pijnstillers slikken om het effect te versterken. Wanneer je nóg langer slaapt, eet je nog minder. De afvallers komen zo ook nog eens verder in een sociaal isolement.

We kennen wel het schoonheidsslaapje’, maar jezelf eten ontzeggen door zo veel mogelijk te slapen is een gevaarlijke bezigheid. Het ‘schoneslaapsterdieet’ is niet zozeer een dieet maar een methode om jezelf echt uit te hongeren. Sommige mensen die op die manier willen afvallen zeggen dat ze wel twintig uur kunnen slapen. Om die lange slaap vol te houden gebruiken ze pijnstillers of slaappillen.

Het lange gebruik van pijnstillers is op zich al onverstandig. Het kan voor maagproblemen zorgen en zwaardere pijnstillers kunnen een verslavend effect hebben. Als basis voor een afvalmethode is het gebruik nog veel erger. Het zorgt voor ongezond weinig eten en de gebruikers komen –letterlijk niet meer aan samenleven met andere mensen toe.

Pro-ana

Het jezelf uithongeren door zoveel mogelijk te slapen is populair op zogenaamde pro-ana fora. Op de fora die alvalmethodes van anorexiapatiënten promoten delen de leden hun ervaringen met elkaar. ,,Ik neem gewoon een paar sterke pijnstillers, dan ben ik wel even weg en kan ik een paar uur slapen. Ze maken wel een soort puinhoop van je maag en onderdrukken het hongergevoel een beetje, dus ik gebruik ze altijd'', schrijft iemand.

Daarnaast wordt het gebruik van slaappillen op de fora geprezen omdat je niet alleen niet eet, maar ook de kans op vreetbuien ontloopt. Als je slaapt kun je nu eenmaal niet bij de koelkast.

Vicieuze cirkel

Dokter Tracy Wade waarschuwt tegenover Broadly voor de gevolgen van het pijnstillergebruik. ,,Mensen lopen zo kans op verslaving.'' Daarnaast raakt het lichaam gewend aan de pillen. ,,Ze moeten steeds hogere doseringen nemen om nog het gewenste effect te krijgen.''

Volgens Wade werkt het medicijngebruik als een vicieuze cirkel. Mensen in een depressie kunnen een eetstoornis oplopen. Wanneer mensen met een eetstoornis dan medicijnen gebruiken om bijna de hele dag te slapen doen ze letterlijk niet meer mee met het sociale leven. ,,Ze leven in steeds verdere sociaal isolement, wat weer effect heeft op hun stemming en dat kan weer voor depressie zorgen.''

Een uithongerdieet gebaseerd op slaap is niet nieuw, maar op internet krijgt de decennia-oude methode een tweede leven. Door het gebruik van medicijnen worden de negatieve effecten alleen nog maar sterker.