Volledig scherm
© anp

GGZ ontkent omstreden experiment met patiënten

Psychiatrisch patiënten van GGZ Noord-Holland-Noord die meededen aan een onderzoek naar de werking van een medicijn, waren allemaal wilsbekwaam. De 52 patiënten, die lijden aan psychoses, waren hier voorafgaand aan het onderzoek op onderzocht. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten.

GGZ Noord-Holland-Noord reageerde gisteravond op berichtgeving van Zembla. Volgens het onderzoeksprogramma heeft de instelling een omstreden medisch experiment uitgevoerd op een groep patiënten bij wie dat niet had gemogen. Ook zou een klokkenluider die de experimenten aan de kaak stelde, zijn ontslagen en een spreekverbod opgelegd hebben gekregen.

GGZ Noord-Holland-Noord bestrijdt de beweringen van Zembla. De methode zou door heel Nederland door psychiaters worden toegepast omdat patiënten er baat bij lijken te hebben.

  1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
    Update/video

    Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

    De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.