Volledig scherm
Een medewerker in GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven opent het kijkluik in een kamerdeur. © ANP

GGZ-verpleegkundigen beginnen petitie tegen agressie

Een aantal verpleegkundigen is een petitie begonnen tegen agressie in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ze willen zo bewerkstelligen dat er echt iets wordt gedaan aan het probleem, zo lieten ze maandag weten.

De initiatiefnemers zeggen dat het actieplan Veilig werken in de zorg, dat begin dit jaar door onder meer ministeries is gelanceerd, veel te vrijblijvend is omdat er geen streefcijfers in staan. Als het aan de verpleegkundigen ligt, moet het aantal agressie-incidenten in 5 jaar met de helft omlaag.

Volgens cijfers uit het actieplan hadden zeven op de tien GGZ-verpleegkundigen het jaar ervoor te maken gehad met verbale agressie en vier op tien met fysieke agressie. Vooral patiënten zijn de boosdoeners, maar ook familieleden weten van wanten. De slachtoffers houden zelf psychische klachten aan de agressie over.

De verpleegkundigen stellen dat als de streefcijfers niet worden gehaald, in het uiterste geval een afdeling dicht moet. Ook willen ze meebeslissen over overplaatsing van een patiënt als de veiligheid in het geding is. Bij de agressie gaat het om zaken als bedreigen, schelden, spugen, slaan, schoppen en seksuele intimidatie.

De petitie handenafvanggzverpleegkundigen.nl wordt gesteund door beroepsorganisatie NU'91 en richt zich behalve op de betrokken ministeries en de werkgevers ook op de werknemers zelf. 'Want die laten het vaak maar gebeuren', aldus initiatiefnemer Mathilde Bos. 'Compassie met de patiënt en het besloten karakter van de instelling maken het echter lastig om een vuist te maken tegen het geweld.'

  1. Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies
    Video

    Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies

    Ayahuasca, nog nooit van gehoord? De uitzending van het televisieprogramma Rambam over ayahuasca heeft veel stof doen opwaaien; hallucineren, braken en urenlang trippen. Volgens de programmamakers zouden er vele gevaren aan het gebruik van deze relatief onbekende drug zitten, maar wetenschappers zijn het hier niet volledig mee eens. De drug zou namelijk kunnen bijdragen aan het verhelpen van stress en depressies. Maar wat kan ayahuasca doen wat een regulier antidepressivum niet kan bereiken?