Volledig scherm
© anp

Goedkope budgetpolis blijkt juist peperduur

Duizenden mensen met een spotgoedkope zorgpolis gaan alsnog financieel het schip in, omdat ze behandelingen ondergaan die maar deels worden vergoed. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de zorgverzekeraars en berekeningen van het AD.

Quote

Als je alleen al ergens binnen­loopt, ben je zo honderden euro's kwijt.

Zeker 13.766 mensen met een zogeheten 'budgetpolis' moesten vorig jaar alsnog gemiddeld 450 euro aan extra eigen betalingen ophoesten. Ze hebben, uit onwetendheid of juist bewust, behandelingen ondergaan die niet of niet volledig werden vergoed door hun verzekeraars.

De voordelige zorgpolis, die per maand een tientje minder kost dan een naturapolis, kan zo uitdraaien op een financiële strop. En voor meer mensen dreigt dezelfde rampspoed, want in de berekeningen zijn nog te verwachten declaraties over het jaar 2014 niet eens meegeteld.

Kosten lopen razendsnel op
Volgens directeur Peter Ruys van online zorgvergelijker Zorgkiezer beseffen mensen niet dat kosten van behandelingen razendsnel kunnen oplopen. ,,Als je alleen al ergens binnenloopt, ben je zo honderden euro's kwijt. Toch schrik ik van die 450 euro per verzekerde."

Zorgkiezer werkt aan een app om mensen beter voor te lichten. Minister Edith Schippers wil ook dat verzekerden alerter worden. Ze heeft maatregelen aangekondigd om de 'transparantie' te verbeteren.

Concreet worden de regels van zorgwaakhond NZa aangescherpt. Schippers: ,,En de websites van de zorgverzekeraars worden verbeterd, zodat individuele verzekerden goed inzicht hebben in hun polis. Ook kijken we naar de ontwikkeling van een bijsluiter bij de budgetpolis.''

In 2014 hadden ruim 328.000 Nederlanders een budgetpolis.

Lees vandaag in het AD: 'Polis is vooral geschikt als je gezond bent'