Volledig scherm
© anp

Goedkope zorgpolis is valkuil

Extreem goedkope zorgverzekeringen beperken patiënten meer in hun keus dan werd aangenomen. Niet de kwaliteit en nabijheid van een ziekenhuis, maar de prijs is doorslaggevend. Dit blijkt uit onderzoek van het AD en vergelijkingssite Independer.

Verzekerden die minder dan 70 euro per maand betalen bij Achmea, moeten bijvoorbeeld in Rotterdam vanaf 2014 verplicht naar het Havenziekenhuis. Zij kunnen niet langer terecht bij de kwalitatief veel hoger aangeschreven Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis of het Sint Franciscus Gasthuis.

In sommige regio's moeten patiënten ook verder reizen voor een behandeling. Inwoners van Amersfoort moeten straks naar Utrecht, in plaats van het Meander MC in de eigen stad. Bosschenaren kunnen voor onderzoek naar Tilburg worden gestuurd.

Achmea heeft voor Take Care Now en Zilveren Kruis Selectief 31 ziekenhuizen gecontracteerd, Zekur van Univé heeft met zestien ziekenhuizen afspraken. Deze ziekenhuizen voldoen aan de basiskwaliteit die vereist is in Nederland, maar op tal van specialismen scoren zij niet als beste in de regio. Als goedkoop verzekerde patiënten zich toch bij een specialist in een ander ziekenhuis melden, moeten ze een deel van de rekening zelf betalen.

Volgens ziekenhuizen heeft Achmea harde prijsonderhandelingen gevoerd. 'Het ging ze puur om de prijs, horen wij van ziekenhuisdirecteuren,' zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Diverse ziekenhuizen hebben uit principe geweigerd daaraan mee te doen. 'Het kan niet zo zijn dat een patiënt met een normale polis opdraait voor de kosten van iemand met een budgetpolis,' zegt Carla van Zuijlen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Achmea zegt dat is gekeken naar kwaliteit, wachttijd én prijs. Univé ontkent selectie op prijs. 'We hebben gezorgd voor een goede spreiding over het land.'