Volledig scherm
© anp

Griepepidemie neemt in omvang en sterkte toe

In Nederland heerst al enkele weken een griepepidemie en uit cijfers blijkt dat vooral het oosten van het land er last van heeft. Volgens Grote Griepmeting.nl blijkt dat de epidemie in sterkte en omvang aan het toenemen is.

Volledig scherm
© De Grote Griepmeting

In Overijssel is het influenza-achtige ziektebeeld het hoogst, gevolgd door de naburige provincies Gelderland en Flevoland. Er is relatief weinig griep gerapporteerd vanuit vanuit Groningen, Drenthe, Limburg en Zuid-Holland. De metingen van de website laten de resultaten van week 3 zien.

Er is sprake van een officiële griepepidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen, op elke 100.000 Nederlanders met griepachtige klachten, turven. Volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) waren dat er de afgelopen 14 dagen tussen de 72 en 82 op de 100.000 mensen.

Soorten
Volgens het RIVM komen er dit seizoen verschillende soorten griepvirussen voor. Het type 'A(H1N1)pdm09' wordt op dit moment het meest gevonden. ,,Dit virus komt vooralsnog goed overeen met het virus dat in het vaccin is opgenomen. Als dit zo blijft, zal het griepvaccin dit seizoen waarschijnlijk goede bescherming geven'', aldus het instituut.